荃灣對我來說挺遠,今次過嚟搵朋友順便佢帶我去搵好嘢食。地膽帶我黎 Deer Kitchen 佢話天氣熱辣辣要坐得舒服啲,我完全同意!時間早我哋去到餐廳剛剛開門所以店員比左個鳥寵打咭位我哋,等我地可以慢慢影。大家心情好先各點杯 Mocktail 打咭Passion FieldsElder Flower Lemon兩杯都好colourful, 以果汁為主消暑之餘又啱打咭,cheers ~Lunch Set 先由餐湯/沙律出發蕃茄南瓜湯甜美的南瓜和微酸的蕃茄,兩種食材的味道平衡得唔錯,口感順滑。田園沙律蔬菜新鮮入口索索聲,只以橄欖油拌,感覺更清新。除了餐湯或沙律,不同價錢的套餐亦包括一款小食。香脆單骨雞翼、意式焗芝士肉丸朋友吃了炸單骨雞翼我吃焗肉丸,肉丸口感和size 都同大型家具連鎖店的如出一澈,topping 再加上芝士碎,令味道更 rich。烤加拿大保濕豬扒配黑椒汁 $238因為「保濕豬扒」個名令我想知到底系點樣?!原來香烤豬扒入口juicy 一點也不靭,肉味香濃,冇論味道、質感也拍得住黑毛豬扒,我覺得吾使點黑椒汁已經好正。以香甜紫薯蓉和露荀墊底,兩者我都喜歡。意大利拿玻里海魚柳 $1

荃灣對我來說挺遠,今次過嚟搵朋友順便佢帶我去搵好嘢食。

地膽帶我黎 Deer Kitchen

佢話天氣熱辣辣要坐得舒服啲,我完全同意!

大家心情好先各點杯 Mocktail 打咭
Passion Fields

Elder Flower Lemon

Lunch Set 先由餐湯/沙律出發
蕃茄南瓜湯

田園沙律

蔬菜新鮮入口索索聲,只以橄欖油拌,感覺更清新。

除了餐湯或沙律,不同價錢的套餐亦包括一款小食。
香脆單骨雞翼、意式焗芝士肉丸
朋友吃了炸單骨雞翼

烤加拿大保濕豬扒配黑椒汁 $238

以香甜紫薯蓉和露荀墊底,兩者我都喜歡。

意大利拿玻里海魚柳 $128

香煎魚柳本身冇乜特別,亮點是酸香味突出嘅醬汁,令魚柳吃落更有層次。同樣以紫薯蓉和露荀墊底,因為減肥吾食薯蓉,我代他KO !

服務員態度不錯,有禮貌。

價錢合理,而且依家仲有會員制,朋友考慮買會藉,約定下次可以試吓晚飯。
2022-06-22