2018-08-12 1364 瀏覽
早幾個月前去過一次將軍澳香港單車館嘅「牧羊少年咖啡館」嘆下午茶,感覺好舒服,試過其窩夫,真喺幾得。有位窩夫控嘅同朋友都好想試,咁就不如順便食餐晚飯啦。當然,唔會再入到將軍澳咁遠啦,就番朋友就揀荃灣分店嘅「牧羊少年漂書館」,目標就喺要試窩夫。餐廳位處荃灣大會堂之內,非常易搵,裝修簡約,雖然地方唔及將軍澳店大,但樓底高,配以柔和燈光,感覺一樣蠻舒服。而呢家「牧羊少年」特別冠名為「漂書館」,絕對有引人注「牧」嘅效果,更唔喺浪得虛名,餐廳四周設置好多書架,擺放了大量書冊,又架起不少枱燈,一派文青氣氛。不過,雖然書多,但都喺隨意擺放,所以,要搵到理想書本,則要尋尋寶,看運氣。除咗俾個空間大家漂書之外,唔喺得硬件做啲樣,軟件方便,亦有大力推動。店家主張「以書易啡」,只要拎兩本指定類別及唔會太過氣嘅書帶嚟俾佢哋,佢哋就會送上一張$25嘅外帶意式咖啡券。相反,能有緣晌書海中搵到你嘅至愛,只要付出$5捐款,就可以將此心頭好帶返屋企,而該捐款定期會作出慈善用途,可謂三贏。餐廳基本上喺採半自助形式,自己搵位,晌櫃枱落咗單,再由店員將食物送上。但到晚市,就提供全套服務,店員會過嚟落單,送餐,以至埋單都有人服務
餐廳基本上喺採半自助形式,自己搵位,晌櫃枱落咗單,再由店員將食物送上。但到晚市,就提供全套服務,店員會過嚟落單,送餐,以至埋單都有人服務,故需俾10%服務費。因為並非第一次到訪,都仲記得大概有咩菜式,包括二人、四人套餐、沙律、全日早餐、主食、薄餅、單點小食、飲品及甜品。本來二人餐就最划算,但甜品只喺芝士餅,又唔可以改窩夫,最終,回歸散點步伐。
羅勒青醬鮮蝦意大利粉 $70

原意喺想叫黑松露醬野菌意粉,不過,是夜就無供應,但呢記道羅勒鮮蝦意大利粉我都啱。一身「青BB」就知啲羅勒醬落得無手緊,每口意粉都好有羅勒香。而且,仲混有蘑菇片,口感微爽,食得出喺新鮮而唔喺罐頭貨,此外,灑咗啲松子仁、芝士粉增加多一啲口感同味道,啲大蝦質素亦唔差,幾爽彈且有蝦鮮味;唯挑剔喺啲意粉我就覺得有少許烚過火,未做到好有咬口感。
鮮忌廉白菌煙三文魚意大利粉 $70

另一道意粉睇嚟都好足料,意粉面鋪滿鮮蘑菇同煙三文魚,醬汁夠多亦打得香滑,唔會越食越「乾爭爭」,整體味道唔錯,不過,啲煙三文魚就有偏鹹嘅問題。意粉同樣喺有少少偏軟,但未至於過腍唔好少,喺少份咬口感啫,但其實份量真喺多,隻碟中間位確喺頗深。
焦糖拿鐵 $34

佢哋啲咖啡都幾有口碑,加上上次都試過,知道質素高,真喺無理由唔揀佢。拉花唔單止夠細緻,而且,圖案對稱,拉花嘅收尾向正杯身嘅餐廳名正中間,所以,賣相一環真喺無可挑剔
。小呷一口,咖啡嘅醇香,焦糖嘅香味,永遠都喺出奇咁匹配;沖調嘅手勢恰到好處,奶泡撞落濃縮咖啡度沖出嚟嘅口感好平衡且均勻,每口都喺同樣細膩。
焦糖拿鐵
香蕉朱古力 $38

朋友亦喜歡飲咖啡,但就更想試試杯香蕉朱古力,咪睇佢外貌平平無奇,但友人勁讚。佢話本身嘅朱古力已經好濃郁,而且,香蕉味亦意外地咁突出,飲一口已感覺到嗰份澎湃,難得兩者都做到好平衡,無話邊個搶邊個味道
;此外,唔知喺咪用咗成隻蕉,質感打到有少少似奶昔咁,飲完極有飽肚感添。
香蕉朱古力
京都春日 $75

窩夫只有兩款口味,一喺就「日落巴黎」(香蕉果肉配朱古力雪糕),一喺就「京都春日」(士多啤梨果肉配綠茶雪糕),由於友人已揀咗杯香蕉朱古力,加上上次就正正試後者,的確好食,故此小弟都唔介意再翻兜。碟窩夫色澤配對比強烈,啲窩夫大大件又烘得好靚仔,外脆內綿,再夾埋啲忌廉、士多啤梨果醬、綠茶雪糕一齊食,酸中帶甜,甜中點甘,多變嘅味道晌口腔徘徊,極有層次

京都春日
「漂書」活動早晌歐洲盛行,近年就晌香港活躍起嚟,我都幾支持呢個活動,有資源共享嘅意義,又起環保不浪費嘅作用。總好過嗰啲掛羊頭,賣狗肉嘅共享單車,唓!基本就喺另類租單車生意。
香蕉朱古力
焦糖拿鐵