2017-12-26 1432 瀏覽
平安夜啦!大家又要四出找好野食去歡度這日子。因為太忙,我哋就冇特別預早安排,都是即日決定去哪兒的。荃灣愉景新城翻新後都未去行過,在openrice 搜尋到“熊小館”此店以熊為主題的餐廳,就去試下睇下有咩搞作。門口擺放著很多大大小小的熊仔,挺吸睛!等位時也冇咁悶。餐廳內地方寬敞,感覺舒適,牆上掛上一幅幅熊的畫作,充滿童真,相信大人或小朋友見到都會喜歡的。牆上亦擺放著一些熊仔小擺設在座位及枱上有熊仔陪坐,有大有小,如卡位的枱上就擺放小熊,如近門口的枱就有大熊陪坐,我哋被安排的坐位是間房形式(只得一間,上面三合一張相就是我哋的坐位環境),有兩隻熊陪坐,自成一角。(可惜唔記得整間房影相)。開餐啦!餐湯:香檳青口薯蓉湯。湯味道較清淡,青口肉肉碎帶有少少咬口感,牛油法包則較鹹,所以要將法包蘸上薯蓉湯來食就覺得冇咁鹹啦,兩者互相溶和,如果薯蓉可以濃稠一㸃就正D啦。聖誕餐: 黄金芝士燒焗B B Q原條豬仔骨。賣相普通,這個次要,最緊要主角好食,快快切開豬仔骨放進口,豬仔骨只是暖的,並不是熱辣辣的,感覺上是預早整好一段時間,只是加上芝士稍局片刻就上菜,幸好肉質都稔及有肉汁,味道就一般啦,但作為聖誕餐則稍
平安夜啦!大家又要四出找好野食去歡度這日子。

因為太忙,我哋就冇特別預早安排,都是即日決定去哪兒的。

門口擺放著很多大大小小的熊仔,挺吸睛!等位時也冇咁悶。

牆上亦擺放著一些熊仔小擺設

,自成一角。(可惜唔記得整間房影相)。

開餐啦!

餐湯:香檳青口薯蓉湯配牛油法包

餐湯:香檳青口薯蓉湯。

黄金芝士燒焗B B Q原條豬仔骨
聖誕餐: 黄金芝士燒焗B B Q原條豬仔骨。
賣相普通,這個次要,最緊要主角好食,快快切開豬仔骨放進口,豬仔骨只是暖的,並不是熱辣辣的,感覺上是預早整好一段時間,只是加上芝士稍局片刻就上菜,幸好肉質都稔及有肉汁,味道就一般啦,但作為聖誕餐則稍欠心思及失色了。

鮮茄蜜燒鳳梨焗豚肉飯(上圖$106),芝士千島忌廉汁鮑魚海龍皇飯(下圖$138)

晚餐(上圖):鮮茄蜜燒鳳梨焗豚肉飯。
這個飯呢!無論賣相及味道也遜色於連鎖快餐店的焗豬扒飯,唔講還以為是茶餐廳的A B C 午餐。

晚餐(下圖): 芝士千島忌廉汁鮑魚海龍皇飯。
這個飯味道普普通通,有青口、蝦、魷魚、魚及鮑片(韌),千島醬只是淋在飯面上,我諗如撈埋飯一齊焗會入味D,這樣會好食D。

結帳了,侍應說聖誕餐的 openrice 優惠因系統無法一齊開單,要分開單。

總結今晚餐飯:
整體是半好半壞,此店環境的確唔錯,地方寬敞又清靜,入到店內心情也自自然會感到開心的,但無奈食物質素欠心思,平平無奇,味道一般,冇咩特式,與餐廳格局有㸃不協調,有點浪費左,應該在食物方面改善一下,廚師嘗試設計些特式菜去配合餐廳主題,或花㸃心思將平凡的菜變成不平凡的菜亦可。

最後要改善的是結帳安排,侍應應該問下客人還有沒有食物要㸃或告知因收銀要埋數才安排結帳,不要在客人還在進餐時及未有通知的情況下直接遞帳單給客人,這樣令到我有㸃不高興的。

此店還有很大的改善空間,否則就會變成一次過冇下次了!請努力!
2017-12-24
用餐優惠