2019-12-06 221 瀏覽
上次聽朋友講話荃灣工廠區開左間新式cafe, 試完話環境好靜,好舒服。咁啱今日同朋友行過荃灣, 就特登上去一趟嘗鮮一下。唔知係咪近年黎既cafe都開始注重裝潢,呢間cafe都唔例外,一入到去就見到好多植物擺設,比到人一種好refreshing既感覺,而且成間餐廳既擺設都好舒服,唔會覺得擠迫令我特別覺得驚喜既係店主特意係餐檯上都放置左一d乾花,視覺同嗅覺上都好怡神。未食就感受到店主都花左好多心思。我地坐低睇睇個menu, 發現其實都有好多選擇,特別係甜品,樣樣都好似好好食,真係揀到大曬頭。最尾我地抱住食得幾多得幾多既心態,點左兩個餐湯&主菜,同埋四款甜品。首先上既係龍蝦湯同忌廉湯,味道上都合乎預期,龍蝦湯都幾重龍蝦味,又唔會太鹹,忌廉湯就合乎預期,不過比想象中有層次,隱約飲到有陣陣椰菜花味。 跟住就到兩道主菜,我地就點左泰式冬陰功海鮮意大利粉同慢煮紅酒和牛面肉配忌廉薯蓉。泰式冬陰功意大利麵成個感覺都好新鮮,冇諗過意大利粉同冬陰功可以咁樣cross-over,而牛肉都好嫩熟,口感好好,慢煮都令到醬汁既味入曬個牛肉入面,好Juicy。我地之後又叫左兩杯野飲,分別係荔枝果茶同金莎朱古力,杯金沙

我地之後又叫左兩杯野飲,分別係荔枝果茶同金莎朱古力,杯金沙朱古力有驚喜,足料之餘都唔會太過死甜。

之後終於都期待已久既甜品,我地total點左4道甜品,每一款都好精緻,好適合打卡,口感,味道,賣相都好appealing!

我地臨走時,店員仲好好咁幫我地影polaroid留念,服務質素好好,如果下次經過荃灣一定會上黎再戰。