2021-10-21 902 瀏覽
今日同朋友行開荃灣見到間新間嘅韓國餐廳就走左入去試下。佢哋用不銹鋼嘅餐具, 有種去咗韓國嘅感覺。枱上面已經有一壺涼水可以自己斟嚟飲,一坐低侍應已經好快放低左四碟前菜,有芽菜泡菜青瓜同醃蘿蔔,當中最鐘意醃蘿蔔,係平時食炸雞最鍾意配嘅酸蘿蔔,非常開胃,前菜仲可以Refill!因為見Menu 叫是旦一樣嘢都可以加錢就有嘢飲,原價$36嘅特色飲品淨係加$18就得,喺而家台飲都唔只三十蚊嘅情況下真係幾抵。叫左杯益力多乳酪沙冰,估唔到黎到個樣同menu居然一樣,有忌廉仲有薄荷葉裝飾,超級igable。 味道冇因為佢係沙冰而淡咗,飲落依然咁濃郁,乳酪嘅香濃配埋上面嘅微甜嘅忌廉別有一番風味。飲住杯嘢等咗冇耐食物就好快到,因為得兩個人,所以我哋只係嗌咗半份蜂蜜柚子味炸雞$86,炸雞新鮮熱辣咁嚟到,上面淋住一啲甜甜辣辣嘅醬汁,食落好惹味,不過食嘅時候要小心啲,如果唔係好容易燙親個嘴, 雖然唔係無骨嘅炸雞,但係骨嘅份量都唔算多,食落依然係啖啖肉。仲叫咗個泡菜煎餅$68,泡菜煎餅比較薄所以個邊位會煎得特別香脆, 有啲似中式嘅薄撐,但係多咗啲煙韌嘅感覺,美中不足係泡菜味唔夠重,不過可以自己DIY加啲泡菜上去。之
今日同朋友行開荃灣見到間新間嘅韓國餐廳就走左入去試下。

之後人蔘雞湯$88就到啦,估唔到幾大煲,裏面居然有一條都幾長嘅人參,而且裏面仲有成隻雞嘅雞肉,喺稍微轉涼嘅天氣,飲返啲暖笠笠嘅雞湯就最適合啦。雞湯嘅味道好夠濃,飲到人參嘅甘甜,仲有一啲煮到好軟綿嘅糯米同栗子,紅棗食落都幾甜下。比較特別嘅位係侍應仲畀左一兜芝麻油鹽,可以加落個雞湯度,令到個湯嘅香味更有層次。

一餐圓滿嘅韓國菜當然唔少得甜品啦,叫咗一個抹茶戚風蛋糕$32同傳統煎糖餅$58
叫咗甜品後上,所以煎糖餅嚟到嘅時候仲係熱辣辣,裏面嘅糖餡切開仲會有流心嘅效果,食落除咗有紅糖嘅香氣,仲有肉桂味,外皮咬落煙煙靭靭。佢仲有配雪糕嘅版本,下次會想試下。
抹茶戚風蛋糕嘅賣相都好吸引,雖然抹茶味唔算好濃,但係配嘅忌廉好香牛奶味,戚風亦都好鬆軟。
整體嚟講呢間餐廳嘅性價比唔錯, 見到隔離枱叫咗韓式粉絲嚟到超大碟,仲要晚市都冇加一,係同朋友傾計食飯嘅好地方。
  • 鮮人蔘雞湯
  • 傳統煎糖餅