今天剛行完山,一行四人(有一小朋友)看到餐廳裝修幾靚,價錢來說,在粉嶺是不平宜的,但也抱住一試無妨的心態。看見set dinner (約$2xx), 便叫了兩sets, 另外叫咗意粉及沙律給小朋友。有一位看似比較senior的 waiter提到upgrade湯及甜品加$40, upgrade 後的是松露蘑菇湯,甜品則是心太軟,於是我哋就話兩set dinner都upgrade. 由於枱面有玻璃杯及玻璃餐碟,有個較年青的waiter 可能怕小朋友打爛,便取走(完全冇詢問,好唔尊重客人),亦沒有問我們要不要喝酒等。等食物嘅期間,我就問返個waiter要返餐碟及餐具俾小朋友。佢話:怕小朋友打爛所以拿走,咁我就說:你都要俾一套佢㗎.....我心裏面諗,難道她不用餐碟嗎?感覺佢哋全部侍應都好唔專業,亦都冇禮貌,由頭到尾都冇講唔該、麻煩、請、等字眼。中間等食物好耐就不說了(包括等心太軟30分鐘),埋單時upgrade嘅食物數額有爭議,我與那個senior(後尾問返原來佢係老闆!)的侍應理論,佢用好晦氣嘅態度話:咁當我送俾你啦!之後一走了之。我真係冇見過啲餐廳老闆可以咁樣對客人!我哋食到一肚氣,冇食

我哋食到一肚氣,冇食佢話送嘅心太軟!作為老闆,咁嘅態度實在太差,可能好耐冇做晚市,唔記得點招呼客人。總之以後都唔會再去呢一間餐廳,其實食物不差,但差嘅服務態度係浪費咗一整間餐廳!估唔到經濟咁差之下,餐廳仲唔改善自己嘅服務態度!

2021-02-20