2023-01-23
今晚去充滿江戶時代氣息的日式料理餐聽,由入門口去到離開都超有驚喜! 首先職員會帶我地去和式房間,以日本茶道歡迎我地🍵🍵🍵一齊認識、欣賞抹茶嘅來源及特色文化,然後品嚐和菓子,準備好心情享受Omakase☺️✨更精彩係食完成餐之後職員送上御守作結,好滿足,依家晚市有八五折👍🏻✨❁前菜清湯蟹肉啫喱: 用蟹肉清湯製成高湯雪凍,入面除左有大量蟹肉仲有秋葵添,高湯味道清甜唔油膩,凍凍地食落好清爽。新鮮仙人掌: 第一次食仙人掌🌵咬落去入面呈鮮綠色非常多汁,黑糖蜜可以令甜度 提升,好得意。白梅貝:自家製既醬汁煮🐚酸酸甜甜好開胃,有嚼勁。❁刺身🔹石垣鯛用質細膩,油脂豐富,師傅做咗兩個食法。第一款係配上紫蘇花、竹炭鹽就可以直接食,紫蘇花除咗靚之餘味道都好特別。另外一個食法就係魚肉卷住芽蔥,配上酸汁,感覺清新。🔹米崎蠔蠔肉飽滿得來非常鮮甜,上面加左土佐醋啫喱、柚子皮食落更能帶出鮮味。🔹鏗魚bb 師傅火灸魚皮,再配上蔥花 木魚花夾所有配料一齊食🔹北寄貝,活赤背一次食曬2種貝類☺️新鮮爽脆🔹太刀魚輕輕燒過魚皮的表面,上碟時候已好香,師傅分別幫2片刺身做左唔同調味。一種係三星漬,用青瓜醃成,脆口帶微微香辣嘅漬物。另一
❁前菜
白梅貝:自家製既醬汁煮🐚酸酸甜甜好開胃,有嚼勁。
❁刺身
🔹石垣鯛
🔹米崎蠔
🔹鏗魚bb
師傅火灸魚皮,再配上蔥花 木魚花
夾所有配料一齊食
🔹北寄貝,活赤背
一次食曬2種貝類☺️新鮮爽脆
🔹太刀魚
輕輕燒過魚皮的表面,上碟時候已好香,師傅分別幫2片刺身做左唔同調味。一種係三星漬,用青瓜醃成,脆口帶微微香辣嘅漬物。另一種係柚子胡椒
🔹野生銀雪魚bb
刺身片肉質厚嫩,芝麻醬、醋麵豉醬,食落酸甜可減低油膩感。師傅食話嘅時間點多啲汁食,會更正。
🔹櫻花蝦煙燻大拖羅
拖羅最緊要夠肥,油脂分佈平均,煙薰做法令拖羅更有層次。配上烘櫻花蝦、四季紅、蘿蔔苗,形成對比。蘿蔔苗食落勁香羅蔔味,四季紅食落稍辣,可按喜好減少四季紅。
❁ 和食一
石川里芋煮,新鮮紫菜湯配上日本野菜,平衡一下刺身啲油膩,感覺好健康。
小食
煙燻蘿蔔芝士超香☺️
青桔啫喱
❁手握六貫
🔸北海道帆立貝
配上柚子皮,簡單調味已經好甜。
🔸牡丹蝦
勁厚肉,見住師傅即剥即燒蝦頭蝦膏,好香。燒熱後放上牡丹蝦刺身,見到蝦膏仲熱出煙好吸引!
🔸剝皮魚 用肝
🔸大拖
夠肥美🥰
🔸白子
第二次食所以好期待😊口感嫩滑綿密,經過喺輕輕火炙,香得黎唔腥✨
🔸鮑魚海膽迷你
飯用了鮑魚肝醬、味林攪拌,鮮味突出。海膽份量好多,非常鮮美,更有提鮮嘅作用
江戶前玉子燒
布甸蛋
❁ 和食二
五彩和牛
用左佐賀A 4和牛,外面係五穀米通,寓意五穀豐收。銀杏、黑豆、芥末籽醬。屬於新年食材,好岩依家食。和牛整得靚咬落香軟,非常滿意✨
舞茸湯
❁蝶豆花水信玄餅
蝶豆花的顏色靚到唔捨得食,可以加點黑糖蜜、紅豆蓉和綠豆粉一齊食。入面仲有食用花真係好用心,面頭仲有金箔裝飾❤️❤️❤️