2022-07-30 1150 瀏覽
同靚女同事每一月其中一/兩餐lunch都會去食蛋糕代替正餐金鐘附近其實都有些cafe或賣蛋糕又有少少坐位嘅店!我寫食評呢間係其中一間,我們總會想再來坐坐/吃吃蛋糕做午餐的店呢間喺月街嘅以茶做甜品嘅蛋糕店,大部分甜品和蛋糕都係加入了茶!除了茶蛋糕,這次來到,發現這店出咗新嘅布丁甜品!我哋兩個女子好貪心一次過叫咗一set三款布丁+豆腐小甜品和飲品! 站收銀的苗條靚女老闆娘?應冇唸過中午時間,會有兩個女子食咁多甜品? 笑問:你哋全部喺度食定拎走?知道我哋係度食,笑笑口繼續落單,我說我們唔係第一次幫襯覺得佢店啲嘢好味,所以見到有新款一次過試食!佢見我哋好欣賞佢嘅食品好開心!其實我哋第一次嚟呢間店時,食佢地嘅茶味蛋糕,覺得啲蛋糕好特別有茶味,食嗰幾款都好好味!但那次其中一件唔知點解有少少豉油味懷疑嗰次做蛋糕嘅師傅落錯調味料!我哋笑問當日店員。店員仔細想想,笑說可能係煙熏味,煙得太重?anyway 之後再嚟,蛋糕應冇再煙燻得咁多今次所食嘅布丁,每種布丁有佢自己嘅獨有茶味!有茉莉花同另兩種我唔認識嘅茶!三款設計似是淺淺的茶,很香的茶和較濃的茶豆腐甜品不是第一次吃,依然豆腐味濃,內裡有濃香綠茶,goo
同靚女同事每一月其中一/兩餐lunch都會去食蛋糕代替正餐

金鐘附近其實都有些cafe或賣蛋糕又有少少坐位嘅店!

除了茶蛋糕,這次來到,發現這店出咗新嘅布丁甜品

豆腐甜品不是第一次吃,依然豆腐味濃,內裡有濃香綠茶,good

飲品方面,我的飲品清涼又青澀
應因那片果乾?很適合夏天

吃完,放回tray,準備離開前,估唔到老闆娘行出櫃台,笑問你覺得邊種最好味?我話三款都好味,但一定要㨂,覺得Jasmine最好,有茶味和一吃很香!佢竟然話要送一個比我帶走,我最初婉拒,後來都經不起誘惑!

佢應是注重體型和健康的人,叫我不要一回公司便吃!可夜晚食或者第二朝先食,佢應怕我更肥,好搞笑😆

最後,因放工時,知道姑仔夜晚會到訪我屋企!佢亦係愛甜品之人,我就忍著為食,讓給她試!

佢都非常欣賞,覺得好香好香同茶味適中,甜味適中,覺得係一個非常好嘅甜品!感謝我留起給她!

最後說說,我和靚女同事本身覺得呢度環境舒服簡單,店員Nice,甜品很不錯!估唔到老闆娘更加cute同nIce,讓我有個意外開心輕鬆嘅一天
2022-07-15