2019-03-23 2133 瀏覽
身為芝士控,星期六帶女朋友黎呢間Americano食邪惡既熱溶芝士漢堡,是常識吧?先唔講食物,地方環境加爆分!霓虹logo打卡係基本啦!仲有環境音樂,一個字fit!今次我地叫咗兩個set din再加一個熱溶芝士漢堡,真係飽到嘔....Set din跟兩個餐湯,我地叫咗薯仔湯,抵讚既係唔會太鹹,唔會好似出面餐廳咁重味精!我地三扒兩撥就清咗啲餐湯。好啦入正題,我地分別叫咗德州燒烤牛肉漢堡配薯條($138)同埋招牌脆皮鹹豬手配薯條($158)。先講德州燒烤牛肉漢堡,入面係手打安格斯牛肉,8-9成熟,入口香軟,冇牛臊味不特止,濃烈既牛肉味中仲有淡淡既青草味,高級牛肉無誤。入漢堡入面仲有幾塊洋蔥圈,外脆內軟。配搭埋牛肉既軟熟,多種層次口感爆發係口腔,豐富到無以復加!個人覺得最畫龍點睛既就係燒烤醬同烤煙肉,煙頭烤到香脆有焦,加上秘製既德州燒烤醬,一啖香脆既薯條,一啖惹味既漢堡,果然十足外國風味!之後到我既招牌脆皮鹹豬手配薯條。以前有幸去德國旅行試過名菜鹹豬手,一直念念不忘,估唔到可以係呢度搵到超越德國既德國鹹豬手。德國鹹豬手有一個特點,就係脆同硬,無論係層皮定係肉既質地,都係又脆又硬。但肉質係咁的

之後到我既招牌脆皮鹹豬手配薯條。以前有幸去德國旅行試過名菜鹹豬手,一直念念不忘,估唔到可以係呢度搵到超越德國既德國鹹豬手。德國鹹豬手有一個特點,就係脆同硬,無論係層皮定係肉既質地,都係又脆又硬。但肉質係咁的話就大打折扣。然後,呢一間既招牌脆皮鹹豬手,居然係做得到皮脆肉軟既神奇效果!外層表皮燒到脆卜卜,一咬落去就好似食緊脆皮豬肉乾咁,口感一流。肉質先係精萃,外層咁脆,裡面既肉質居然保持嫩滑,實在係鬼斧神工,一定要食!不過話明鹹豬手,唔食得鹹既朋友就要諗清楚啦!

最後最後登場既係熱溶拉可雷特芝士漢堡($108)。大佬果然係最後先登場,除咗芝士仲有好大塊既薯餅!為咗消除油膩感,漢堡包入面仲有一條切開兩邊既德國香草腸;一啖咬落去,芝士既濃郁,薯餅既邪惡都俾條腸既淡淡香草味淨化,另人不自覺咁食咗一啖又一啖。

唔知係咪太開胃,我地追加咗個水牛城芝士辣雞翼($64)。
小小辣得黎又配上刺激味蕾既酸忌廉芝士醬,激發出唔同層級既味道,十分不俗。

嘢飲方面我地試咗抹茶豆奶同蘋果茶。抹茶豆奶真係比較少見,但濃郁既豆味同抹茶我可以講話係perfect match!一啲都唔濟!而蘋果茶係用咗新鮮粒粒蘋果醬沖出黎,唔係出面飲既人造添加劑,健康得黎又低讚!

最後埋單五百頭,以西餐可以食到嘔黎講,加上環境同食物質素,絕對係可以回鍋既高cp首選!
2019-03-14