啱啱去完日本旅行,就開始掛住日本嘅美食啦,襯著同女朋友嘅紀念日,就來到這間位於銅鑼灣嘅鐵人旨花吃鐵板燒,以解我對日本菜的思念。這裡地方頗為闊落,雖然以高級餐廳來講裝飾唔算非常有特色,但都幾精緻架。侍應好有禮貌咁介紹菜單,由於是第一次吃,我地跟佢嘅建議揀左 $2088 的伊勢海老鐵板燒。唔洗多等,前菜就到了,係芥末沙律+半熟帆立貝。估唔到芥末同沙律係咁夾嘅,半生熟嘅帆立貝好大粒,加埋三文魚籽一齊食,口感不俗。之後就開始今日的主題啦,首先是法國犬牙鱈魚。大廚會將魚皮和魚肉分開煮,魚肉配洋蔥加上少量嘅酒一齊煮,味道非常香甜,魚皮就煎得好香脆,另外以花瓣作伴碟,睇得又食得。然後就係我十分期待的海膽汁煮龍蝦,因為我非常喜歡海膽跟龍蝦,恰巧這碟菜都有齊了,所以我未食已經好興奮。果然,龍蝦十分新鮮,海膽汁少少鹹,但絕對冇搶去蝦的鮮味,唯一挑剔的是汁的份量還可以再多一啲。熊本縣產A5和牛我同樣期待,七成熟的和牛鎖住了油香,感覺唔算肥膩,和牛入牛即溶,正!除左原味食,可以感受牛肉質嘅鮮嫩外,你也可以點一點喜碼拉雅海鹽或washabi連薯片再沾一點酸汁,口感特別。唔知係咪前幾碟味道太濃還是太出色,和牛炒飯

芥末沙律 & 半熟帆立貝

法國犬牙鱈魚

海膽汁煮龍蝦

熊本縣產A5和牛

唔知係咪前幾碟味道太濃還是太出色,和牛炒飯就有啲遜色了,味道略淡,有點低於預期,不過炒飯的質感仍算幾好。
和牛炒飯

當食完一啲濃味的食物,來一碗清酒煮蜆就顯出此店的體貼。湯清蜆甜,唔錯。
清酒煮蜆

最後仲有紅豆雪糕,又軟又滑,唔會太甜。
紅豆雪糕

值得一提嘅係侍應廚師都好有禮貌,好耐心講解,抵讚!
食鐵板燒的好處就係可以望住大廚專心的為我們烹調,真係視覺味覺嗅覺三重享受呀!
2018-10-23
芥末沙律 & 半熟帆立貝