2019-09-15 1322 瀏覽
最親愛的哥哥生日, 當然要買個靚靚蛋糕, 同佢慶祝啦。 陪阿媽出旺角街市買餸準備呢餐生日飯, 唔想食大集團嘅蛋糕, 記得朗豪坊最底層有些蛋糕店,所以就落咗去睇下啦。 這一間La families 蛋糕有多款不同嘅特色, 一些配上時令生果,例如,白桃, 顏色鮮豔, 令人目不暇給。我在蛋糕飾櫃上揀了又揀, 最終決定買兩個 一個是白桃蛋糕, 一個是香芒熱情果蛋糕。上網查戚風蛋糕是chiffon cake 譯音而成的。如何做到好似這個蛋糕般口感鬆軟, 首先雞蛋發起泡嘅時間要控制得宜, 這樣才可以使蛋糕充滿空氣感。 採用了當造的日本白桃, 分外清甜, 老人家比較喜歡吃水果。香芒熱情果, 配搭得宜, 酸酸甜甜,我比較喜歡這個口味。除咗兩個蛋糕之外,我還揀了一盒伯爵茶味手工曲奇送畀即將離開公司的同事,祝佢前途似錦,佢收到好開心, 即場開咗一塊嚟食, 味道不算太甜, 餅乾鬆化。 下次要買埋另外一隻味 俾喜歡食曲奇的家姐試試看。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.5環境:NA衛生:8.5服務:8價錢: 8.5舒適度:NA總分:8.5

上網查戚風蛋糕是chiffon cake 譯音而成的。

採用了當造的日本白桃, 分外清甜, 老人家比較喜歡吃水果。

香芒熱情果, 配搭得宜, 酸酸甜甜,我比較喜歡這個口味。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:NA