2020-01-11 695 瀏覽
今日早收工就去左新都城行下,隔左差唔多成3-4年無黎原來已經變左咁多而且仲多左好多餐廳.行過經過見到呢間四季良晨裝修得幾靚又幾有文青feel就入左去.餐廳係半快餐形式要自己係出面點左餐先然後就可以坐底等食.作為一間台灣餐飯梗係點一點牛肉麵食下,三盛牛肉麵配有腱心牛肉,牛腩同牛丸配紅燒牛肉湯.湯底都有6款選擇,由清湯到重口味湯底都有.紅燒牛肉湯底帶少少辣椒香入口幾香牛香味帶微甜又唔會好油膩,飲完都唔會好口渴.本身唔知牛腱係咪黎,上枱先知牛展=牛腱.牛腱肉唔會切得好薄,厚厚一塊肉質爽彈又夠入味.牛腩夠腍之餘又唔會無晒牛肉質感,帶有牛脂香.最欣賞係牛丸!估唔到咁濃牛肉味,入口又好爽彈.台灣麵既麵條彎彎曲曲入口都幾滑豐有彈性唔會入口感覺好糊.滷水豆腐切成一粒粒,滷得夠入味得黎又唔會好咸.食台灣野當然都唔會少左台式飲品,仙氣火龍果茶真係用新鮮既紅肉火龍果汁打成.杯內呈紅粉色既漸變層好仙氣.飲落好清甜仲食到少少紅火龍果籽,食完濃味既牛肉麵飲返杯新鮮果系茶解渴又降温.

滷水豆腐切成一粒粒,滷得夠入味得黎又唔會好咸.

• 仙氣火龍果茶