2008-10-23 104 瀏覽
10月4日, 又去到中環食晚飯, 其實都好耐冇去過沾仔記食雲吞麵, 我諗都有4-5年喇~ 尚記得當時沾仔記為咗同對面既麥奀記競爭, 佢地既雲吞麵賣$10碗而且勁大粒~ 從而打出名堂~ 今晚去到門口感覺完全唔同. 坐低一睇, 乜解得番幾種野食, 雙拼價錢仲要$2x, 猶疑咗一陣, 算, 都係食啦~::: 鯪魚球麵 ::: $16都唔可以叫做球, 直情係餅! 同個麵餅比較, 食咗一’粒’就已經食晒個麵, 相對個麵就真係的骰咗d… 鯪魚球就真係讚, 唔知係咪自家製~ 湯底都好味 食得出係有加d藥材, 甘甘地~::: 雲吞麵 ::: $16雲吞麵有三粒潛咗水既雲吞, 硬係覺得冇以前咁大粒~ 不過咬落依然係好食既, d蝦都新鮮彈牙! 麵呢走唔甩有陣鹼水味, 不過個湯就幾好味, 應該同楊記一樣, 落咗大地魚同羅漢果~::: 油菜 ::: $9要咗碟通菜, 份量ok多, 而且真係好翠綠架, 不過太乾爭爭, 普普通通~冇咗舊時沾仔記既味道, 走咗高檔路線, 始終大大粒又平既雲吞先係沾仔記既招牌…

::: 鯪魚球麵 ::: $16

::: 雲吞麵 ::: $16