餐廳: 柏景餐廳
資訊:

2016-11-13 28682 瀏覽
之前已經成日想試呢間, 因為口啤都唔錯, 加上成家都有 “信和之友”會員, 生日月可以free生日那位, 所以今次爸爸生日就諗住去吃!! 打電話去訂位時, 職員說今年是28周年原來有個$280@優惠, 我們三個人吃還抵過咭的優惠, 所以就上網訂了, 要全數付款, 本來係早一個星期吃, 但因為個晚黑雨, 費事兩老遠遠的出來, 打去問下可否改期, 結果可以改今個星期吃, 蠻不錯!!放工去到, 父母已入座, 安排了windows位, 環境舒適感覺上都幾大, 而且野食都幾多, 要行一個圈慢慢睇都要一點時間, 加上今個月是 Halloween, 所以有特別的佈置!! 冷盤, 熟食及甜品種類都不少~~~那先來個冷盤, 因為我唔太吃生凍野, 所以只吃少少!!! 蟹腳同螺肉都幾新鮮, 而且有鮮味, 好鍾意吃的外國火腿, 尤其有點點那款; 另外還有忌廉薯蓉湯, 幾好飲…….第二轉係熟食, 每樣都拿一些, 個人覺得牛尾好好食, 好稔同入味, 豬頸肉都不錯幾爽口, 豬肶都唔會太韌, 點心類有酒樓水準, 仲有好味的燒賣, 父母都吃了幾粒!!! 不過點心類有時取晒要等, 還有父母很喜歡的燉湯, 今次係蘋果豬肉,
第二轉係熟食, 每樣都拿一些, 個人覺得牛尾好好食, 好稔同入味, 豬頸肉都不錯幾爽口, 豬肶都唔會太韌, 點心類有酒樓水準, 仲有好味的燒賣, 父母都吃了幾粒!!! 不過點心類有時取晒要等, 還有父母很喜歡的燉湯, 今次係蘋果豬肉, 好清甜, 唔會覺得好味精, 取完又要等下一輪…….
爸爸吃的三文魚, 好厚切感覺好新鮮, 仲有巴馬火腿, 好有咸香的味道!!!
這裡也有個特色, 就是定時會敲鑼, 因為有些特別的款式推出, 取完就無唔會Refill, 所以敲鑼叫有興趣客人出來排隊, 這也是一個 gimmick吧!! 今次就有一個木盤的新加坡定馬來西亞沙律, 黑松露蘑菇長通粉, 中間還有一個不太記得, 之後有個甜品梳乎里, 大家都好有興趣的出來排啊, 父母也去湊一下熱鬧, 感覺幾有氣氛!!!
基本上我吃自助餐都係三輪就KO, 前菜沙律, 熟食及甜品~~~太多甜品了, 令我眼花瞭亂, 大部份都取了一舊仔試, 其實還有些沒有取啊, 已經十分多! 爸還說我吃不完, 但甜品係第二個胃, 所以都差不多食晒!! 初來一個很久沒吃不是度度有的豆腐花先, 熱烘烘的, 很滑很不錯!!! 再來開動其他甜品, 大部份都唔錯, 介紹下比較出色的, 紫米慕思 (這個無論顏色定味道都好岩我好鍾意, 又唔會太甜!!), 朱古力蛋糕 (這個好Rich, 鍾意朱古力的朋友一定要試), 桂花糕 (幾清甜, 不過最好先吃, 因為其他甜品會遮甜), 芝士蛋糕 (我一定會吃的, 唔算實但好有芝士濃味, 同埋幾滑的質感), 綠茶紅豆卷 (這個配答唔會輸, 不過都係先吃較好, 因為唔會太甜), 再加埋生果真係又開胃又滿足, 好味!!!
這裡仲有好多款可以配搭的朱古力噴泉, 尤其有大大粒棉花糖!! 仲有可以夾的曲奇同橡皮糖, 真係好多款式, 大人細路都鍾意啊!!!
最後當然少不了雪糕啦, 這裡是選用movenpick的, 所以吃幾球已很抵了, 不過肚子裝不下, 有超過十款可以選擇, 還可以自加一些topping, 因為位置在門口所以要帶咭去取, 去到看原來還有窩夫同雞蛋仔啊, 下次要留下肚吃先!!!

真是吃很飽飽, 父母們也很喜歡, 服務也十分好, 加上這個優惠價錢吃自助晚餐真係超級抵!! 下次看看還有沒有其他優惠, 或等媽媽生日月用咭來再吃, 得閒要做乖女帶兩位寶貝食好野, 一個又滿足又開心的家庭樂晚上!!
2016-10-26
生日