2015-04-20 2474 瀏覽
日本朋友來港旅遊,不知是聽到人推介還是看到了廣告,指定要吃八色小籠包~雖然身為香港人的我也沒有吃過...幸好她一說,我就知係講緊「樂天皇朝」~可能真係太深入民心!入黑後匆匆的遊過山頂,就快快帶他們落銅鑼灣。餐廳收10:30PM,我地9PM到,由於是閒日晚上較夜時間,所以即使店裡仍是人頭湧湧,walk-in都可以順利立即入座。9:45PM last order,我們一坐下先點兩籠八色小籠包,4個人的話每人可以試到4隻味~!兩大籠小籠包極快上菜,我們除了興奮拍照,還不斷估黎估去究竟咩色係咩味,超級興奮~ 我地你一言我一語爭論緊綠色係咪真係人蔘味嘅時候...在旁的店員大概是看不過眼...稍稍遞上3張中文1張英文的小介紹單張,讓我們不用估估下,可以看圖認小籠包~! 本人試了鵝肝、黑松露、人蔘和芝士味,當中除了黑松露的味道比較明顯,其餘的都沒什麼特別味道吃得出來~(可能是我天生味覺較遲鈍??日本友人吃完人蔘味,係咁講すごい~すごい~ )再說說其他食物,首先是日本友人很想喝的雞湯,呢盅湯...真係唔好睇少佢! 個盅幾靚,最勁係你揭一揭蓋返個蓋,陣香味都可以傳到好遠!是聞得出的濃郁!裡面有4

入黑後匆匆的遊過山頂,就快快帶他們落銅鑼灣。

八色小籠包

裡面有4件雞,雞油都煲哂出黎,啖啖濃郁補身,絕對唔係味精湯~
燉雞湯
跟住係榨菜肉絲麵(因友人覺得榨菜肉絲很"香港"),麵剪碎了,個湯清清啖啖,overall算OK。
然後是上海炒飯,醬汁有點濃,雖然是我點來試的...但真的有點太濃了....幸好日本友人都很buy這味道,那就算了。
榨菜肉絲麵
上海炒飯
之後香港友人加點了酸辣麵和糖醋魚。
酸辣麵是那種"遲來的麻辣",我同其中一位日本友人試了少少就頂唔順.....最後成碗交比點菜的朋友一個人處理掉 lol
糖醋魚有大大塊的菠蘿,糖醋汁酸味算適中,整體質素算中上。
酸辣麵
最後我們邊喝茶邊聊天,很快便傾到收舖時間......
2015-04-16
八色小籠包