2019-11-02 37 瀏覽
好朋友一向都喜歡afternoon tea,特別鍾意搵一啲有特色既地方俾自己停落黎relax下, 呢一日佢就帶我去觀塘呢一間充滿法國氣色,慢活悠閒嘅小店。一入到去完全唔覺得似cafe,好似一個studio,同時擺放咗好多外國小店擺設,係香港比較少見既design,一般都只會喺中上環呢啲地方先見到呢度嘅座位唔多,然而連我哋坐緊嘅櫈都係古董。由於呢度唔係主打食物,食物款式主要係crepe & cake我地就一人叫左一個crepe set呢度全部都係即叫即做,全場可見有兩個staff,講明先,呢到食嘢一定需要時間去等,如果趕時間就未必適合啦。講真,唔望出窗口真係以為自己放緊假喺外國,而等緊嘢食嘅時間可以周圍影相打卡,好寫意。我地個afternoon set包括一份salad,一客雜菜湯,crepe,2件細蛋糕及一杯coffee,如果你係想食飽我又覺得呢個份量唔會令你覺得飽,都係個句,係食環境,食感覺呢度雖然座位唔多,但係佢任你坐,絕對無趕客feel,而且雖然得兩個人手,但係佢哋好nice,好主動幫客人影相,而由於佢話我哋等咗呢份餐等得比較耐,仲送咗包曲奇畀我哋添,但其實我哋一直傾下計影下相一
我地就一人叫左一個crepe set
呢度雖然座位唔多,但係佢任你坐,絕對無趕客feel,而且雖然得兩個人手,但係佢哋好nice,好主動幫客人影相,而由於佢話我哋等咗呢份餐等得比較耐,仲送咗包曲奇畀我哋添,但其實我哋一直傾下計影下相一啲都唔覺得好耐。我見黎呢度食嘢嘅人評價好參差,以我所見就其實係睇你入嚟食嘢嗰份心態,當你抱住想係外國慢活chill下既心情,可能你會畀好高分,尤其是呢間係一個連洗手間都會有所講究嘅cafe
如果你抱住想喺一般cafe食飽,有個靚靚地嘅環境,快快趣食完走既心態,可能就會令你有所失望。而我好明顯就係前者,所以我俾好高分
2019-10-27