2019-03-07
嚟到沙田新城市見得最多就係喼🧰,想搵間可以坐耐啲嘅餐廳真係有啲難度,但今晚經過呢間道頓堀見冇咩人,之前新開張時已經想試,但礙於人多就未食過,今晚就決定試下啦!入場前店員已經講明用餐時間得90分鐘⏱,第一次嚟嘅我梗係咩都想試下,最後揀咗五花肉🥓、芝士🧀四重奏御好燒、明太子年糕芝士🧀文字燒同夏威夷風朱古力班戟🥞。五花肉🥓:唔算太肥,雖然畀咗兩小塊嘅牛油,但五花肉🥓本身都會出油,所以就冇再特別加,個鐵板溫度好夠,一放就差唔多熟晒,五花肉食落好軟身好香口,但附上嘅汁比較咸,反而有啲畫蛇添足🐍嘅感覺。芝士🧀四重奏御好燒:睇住啲材料時我真係無從入手,呢個時候對店員👩🏻🦰投上一個求救👀眼神,佢地都好習慣咁嚟幫手燒,店員用純熟利落嘅手法快速將所有材料攪拌均勻,然後就正式放係鐵板燒,兩面首先各燒5分鐘,然後再翻返第一面再燒多5分鐘,最後加埋醬汁就終於可以食喇!外皮燒得好脆身,但燒汁蓋過咗芝士🧀味,加埋年仲糕食落口時有好口感,食咗一個已經有啲飽喇!明太子年糕芝士🧀文字燒:吸取咗大阪燒要燒15分鐘先食得嘅經驗,今次我地啱啱燒完大阪燒就即請員店繼續燒,店員將所有材料混合後就倒落鐵板,但今次倒淨啲蛋🥚汁,原來
明太子年糕芝士🧀文字燒:吸取咗大阪燒要燒15分鐘先食得嘅經驗,今次我地啱啱燒完大阪燒就即請員店繼續燒,店員將所有材料混合後就倒落鐵板,但今次倒淨啲蛋🥚汁,原來要分幾次加入麵糊,以免太濕,燒咗幾分鐘後就可以食,上面仲係濕濕地有啲黏稠,但個底就燒得較乾亦比較脆,不過椰菜🥗搶晒其他配料嘅味,芝士味完全無晒
夏威夷風朱古力🍫班戟🥞:店員上菜時已經教咗我地點燒,雖然我地多次投放🙏🏻無助眼神,但換嚟只係一次次嘅教學,我地唯有自力更新💪🏻啦,好彩燒得都唔錯,但配上忌廉就有啲膩,燒咗七塊出嚟,但最終只係食到五塊😭。
好飽足🈵嘅一餐,雖然手腳笨拙,但店員都好耐心咁幫忙,食物未有太大驚喜,不過想又食又玩嘅朋友不妨一試!