2018-04-11 424 瀏覽
平時出街食麵都係揀米線或者茶餐廳,但你又有冇聽過米苔目呢款麵呢?呢間餐廳主打台灣美食,老闆娘話佢地係一手一腳自己人手整米苔目,自己淆大地魚湯,如此有誠意,當然要一試!餐廳位置不好找,外面比一檔檔鴨寮街嘅綠色檔口遮住,餐廳門面好窄,裏面環境係一條直巷咁樣老闆娘同伙記們都好熱情,不斷推介啲招牌菜俾我哋,顧客出出入入啲夥計都有不斷打招呼,有啲甚至傾哂計,亦有人講明係朋友介紹而黎,睇嚟已有唔少忠實粉絲根據老闆娘既推介,我地嗌左一人一個粉:豬腩肉韮菜餃方魚湯底米苔目、木耳鮮冬菇麻辣湯底米苔目,另外嗌左啲小食:Q彈豆腐、涼拌皮蛋、醋茄。嘢飲就有蜂蜜生薑檸檬茶同蜂蜜蘆薈茶🥘方魚湯底好鮮甜,老闆娘話係親自淆出黎。自己食開鹹味野,淡味食物會自己加豉油或者加調味,但呢個湯清而甜,好jeng👍🏿 米苔目有咬口,唔係煙韌既,但唔會腍唔會變粉狀,幾好食。韮菜餃亦係自己包,兩款餸覺得正常無特別🍽Q彈豆腐果然係招牌菜,佢混合左少少魚肉,令到個豆腐彈牙得黎又好有豆香,外皮煎香,正👍🏿🥚涼拌皮蛋我地嗌左辣既,個麻辣幾到位,調味可以再濃啲🍅醋茄可以再酸啲,如果落沙律醋會更正!但個份量好大好抵食🍹老闆娘話蜂蜜飲品係佢哋嘅推

豬腩肉韮菜餃方魚湯底米苔目

Q彈豆腐

🥚涼拌皮蛋我地嗌左辣既,個麻辣幾到位,調味可以再濃啲

涼拌皮蛋

🍅醋茄可以再酸啲,如果落沙律醋會更正!但個份量好大好抵食

醋茄

🍹老闆娘話蜂蜜飲品係佢哋嘅推介,所以大家都可以試吓👯

蜂蜜生薑檸檬茶同蜂蜜蘆薈茶

另外一款粉無食到,所以就唔作評論啦

木耳鮮冬菇麻辣湯底米苔目

食緊既途中見到連台灣人都有,專程黎呢到食台灣菜色。我會再去食同埋特別推薦方魚湯底❤️ 尤其係出街唔想食味精,或者想食真材實料既人就要黎呢到開餐啦!

2018-04-10
豬腩肉韮菜餃方魚湯底米苔目