2020-11-22 2750 瀏覽
男朋友好鐘意食燒鵝,之前一直都話想去深井食,但係礙於疫情關係,而深井又有啲遠,所以一直都沒有去。早前行街時,看到這一間燒鵝是由深井裕記燒鵝後人開的!告訴男朋友後,他二話不說就要去試!兩個人吃的份量都幾多,仲有甜品添!海蜇$68食燒鵝之前,先吃開胃小食!俾我發現這裏有海蜇!!海蜇不是太多地方有,而且也不是間間都好吃。這個海蜇夠飽滿和濕潤,不會乾柴柴,而且十分足料,整個碟都是海蜇,沒有用青瓜舖底。味道似好吃的,但是調味方面,個人喜歡酸一點,感覺會更開胃。燒鵝例牌$160瀨粉$18主角終於出場,我們只有兩個人,所以叫了燒鵝例牌,例牌份量都算多,眼見的其實鋪了兩層燒鵝啖啖肉,上菜時已經聞到陣陣的香味,最重要的是!!燒鵝皮還是脆的!!!好有油香,入口即溶既脆!好快地影幾張照片就即刻食,怕錯過皮還是脆的一刻!可能以前吃的不是太正宗,所以沒有想過原來燒鵝皮雖然充滿油脂,但還是可以燒成脆而不乾!滷水鵝肝$68鵝肝外表睇落去非常漂亮,滷水味非常入味而且口感一流,配埋醬汁食嘅話另有一番風味。但個人覺得配唔配醬汁食都一樣好味!讚👍🏻松露鯪魚球$108傳統的酥炸鯪魚球配上松露,呢個組合非常新鮮,以前從來未食過

兩個人吃的份量都幾多,仲有甜品添!

海蜇$68
食燒鵝之前,先吃開胃小食!

燒鵝例牌$160
瀨粉$18

滷水鵝肝$68

松露鯪魚球$108
傳統的酥炸鯪魚球配上松露,呢個組合非常新鮮,以前從來未食過。
呢個鯪魚球炸得不錯,食落外脆內軟。而黑松露汁藏左係魚球入面,咬落去之後一股黑松露嘅味道湧出來,味道非常特別。這是一道有新鮮感的菜色!

炸鮮奶$88
食咗咁多個餸當然要叫返個甜品作結尾啦。今次叫咗呢個炸鮮奶,外表望落去都係非常之鬆脆。食落外脆內軟,非常有鮮奶味。

總結呢間餐廳非常適合朋友聚餐,下次會叫多啲朋友嚟再試埋唔同嘅菜式!
  • 深井燒鵝例牌
  • 滷水鵝肝