2011-09-29 273 瀏覽
暫住返市區, 感覺真是方便多了. 晚上不想煮飯時, 我們就可以以飯盒代替. 其中一方落樓下代買就是. 我就趁下班未回家, 就幫太太及自己買個飯盒, 在臨時的蝸居中, 溫馨地享用....外賣飯盒.一人一盒的時候, 我當然要肉, 要夠肉食, 離不開的, 就是燒味飯了. 買完太太的齋飯, 我就行入公園仔找來這一間係大埔既老字號又有一個連鎖式既名字既燒臘店, 買飯盒食. 為何說是老字號, 因為小時候已經知道這是一間同一樂對著幹的燒臘店. 名字肯定不是現在的名, 只是由始到終, 這一家店的格局同所售賣既野, 都是一樣的. 我就要了一個叉燒燒鵝飯, 而且特地要求了肥叉同多汁. 因為總覺得, 叉燒要肥, 要腍, 才會好食. 這兒, 雖然轉手了多次, 但燒味既質素一向都有增無減, 有時候, 手頭好時, 叉燒做得比一樂更加要好. 而我食的肥叉, 就夠腍, 味道夠甜口. 燒鵝方面, 是一隻比較好肉既鵝, 味道, 就不夠香啦, 有少少後悔沒有拿酸梅醬. 不過皮還是夠脆的. 不錯的燒味飯, 此店轉手又轉手, 轉黎轉去都是賣燒臘, 幸好轉了多次, 味道都保持到一貫既水準.

外賣自取