好耐冇食燒肉!有朋友推介我去食呢間,主打日本直送和牛,真係好吸引🤤店員安排我地坐bar檯,我覺得環境氣氛都幾好,幾有日本小店既感覺,而且每一張檯都有通風設備,唔怕有油煙味道,幾細心------1. Wagyu Don $498 4.2/5丼飯有和牛、鵝肝、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉、左口魚,鵝肝有兩件,油脂豐腴,表面煎得幾香,入口軟綿順口同埋油脂味好重,海膽有鮮味而且唔腥,左口魚入口即化,燒得好出色,可惜得3塊,和牛肉汁豐富,唔韌鮮嫩,配飯一流2. 肉食者MeatEater $688 4/5套餐包左牛舌、和尚頭、牛肩胛、日本A5和牛西冷,每款有三件,店員教我地Z字型去食,食最底兩款先,因為後者兩款油脂較豐富,油花分佈平均,我地唔客氣啦🤤牛舌厚切,細火慢慢燒兩面,等熱慢慢滲透入肉裡,廚師斜切左花紋,方便食用,我就鍾意燒脆口少少,口感爽彈,有質感,食落都多汁😋和尚頭牛肉狀紋細緻分明,色澤嫩紅,脂肪都係較少,纖維較多,咬落去好重牛肉鮮味同埋有嚼勁,燒到五成熟就剛剛好😋牛肩胛其中一款油花密布既霜降紅肉,大火燒到油脂融化,不過要小心火侯,食落肉質柔軟,味道濃郁,吞左之後口腔仲有好重和牛味😋最後既西

------
1. Wagyu Don $498 4.2/5

2. 肉食者MeatEater $688 4/5

最後既西冷真係主角🤤肌肉最少油脂最多,快速燒一燒就食得,真係第一次食到入口即化既感覺,柔軟程度簡直係超群,呢個亦係我最鍾意食既部位🥰
2020-05-12