2020-07-08 547 瀏覽
記得多年前在日本博多本鋪品嚐過一蘭拉麵之後,便一直念念不忘。後來得悉香港也會開分店,那時候便很想可以在香港再食一次。可是記得此店開業之初,經常出現人龍,於是便打消念頭了。直至最近由於實施限聚令,以致很多市民都不會外出堂食,所以當晚便嘗試去幫襯下啦!是晚約7點左右去到店外,果然已不用排隊等位,直接便可以進入店內。店員安排我們坐下後,便示意我們可以自行出去斟水,店內有冷熱水供應。之後我們便點餐,款式只有一款,就是招牌豚骨湯拉麵。辣度、湯的濃淡度和麵的軟硬度可以剔紙仔,並且可以加錢追加其他配料,如半熟溫泉蛋、叉燒和青葱等。不一會,店員將兩碗熱辣辣的拉麵送到我們面前。嘩~好香呢!試下啖湯先,豬骨湯好香好濃,唔算太油。我地揀咗適中軟硬度的幼身麵,入口幾滑。當晚仲贈送幾片叉燒給我們,很開心呢!令人滿足嘅一餐!唯一美中不足的是,我唔記得飲曬啲湯,然後望下香港版個碗底係咪都有嗰幾隻字「この一滴が最高の喜びです」

2020-05-22