2017-05-15 475 瀏覽
話說前排,又有啲事入咗香港仔做嘢,咁食晏時就坐兩蚊船去大街搵嘢食,本身就想去食記嘅,但點知去到摸門釘咁岩無開,於是就去咗呢間「妹記佩蘭」食鴨鴨喇。久聞大名,當然要點個滷水鴨試啦,咁個人鐘意麵食類多啲,所以就叫咗瀨粉。問一問轉脾,原來係需要加錢嘅,咁山長水遠,當然要食好啲啲,所以叫咗滷水鴨脾瀨粉。雖然人比較多,所以等候需時。鴨鴨到了,基於太餓嘅關係,差啲就唔記得影番張相。味道確係有保障,睇個湯同隻鴨嘅色水就知道好入味,唔係超咸亦唔會過淡,味道好適中唔騷,配起比較淡味嘅瀨粉都好夠味,相當開胃。雖然睇落份量唔多,唔好以為會食唔飽,但瀨粉其實都幾容易有飽腹感。有啲飽,同場依然加演炸雲吞半打,雖然比較後期先到,但新鮮熱辣又香脆嘢仍然係令人愛不惜口,飽肚都要食番幾件。總結,係比較人多可能要花啲時間等待,但食完之後,覺得不枉此行。

炸雲吞半打

炸雲吞半打