餐廳: 良記餐廳(老鳳冰室)
資訊:

2016-04-23 526 瀏覽
我要我個肥仔 每日變fat啲 茶記係肥仔豬先生嘅飛忽 一個月至少去兩三次佢先安落 於是今晚就帶佢尼到老鳳冰室食飽飽深水埗一帶有好多茶記 一般都係比較舊式 老字號嘅 食物亦比較傳統 而老鳳比較唔同 環境大玩懷舊風 但食物反而玩新式fusion? gimmick成功吸引我地去試環境果然old school到不得了!餐廳入面掛滿七八十年代嘅相 海報 banner令我覺得最經典嘅係掛係卡位旁邊嘅布製信箱 有三種顏色 「綠色」北角 大強街強人閣,「紅色」唐宅 昂平路360號,「鋁鐵色」荷李活道大酒店 好有心思 我地今晚住北角 強人是我!信箱裏面放住兩封泛黃嘅信 原來係餐牌 創意爆登呢波波奶茶咁出名 點可以唔試呢 另外仲叫左飛仔華田 老鳳多士 黑松露海皇炒飯同XO醬蔥油雞扒撈一丁波波原來係雪冰左嘅奶茶 一共有三粒 波波食落其實無嘜味 但好處係波波越溶 反而會令奶茶越濃越好味 而奶茶本身奶味偏重 小朋友們見到飛仔華田一定好興奮 飛仔華田加左蜜糖脆脆 可可脆片 阿華田餅乾等等嘅脆口野 仲加埋cream 甜度唔會太過份 係一杯重量upgrade版華田老鳳多士上面嘅係蕃茄碎 茄醬 黑松露同芝士 係茶記式p
我要我個肥仔 每日變fat啲
茶記係肥仔豬先生嘅飛忽 一個月至少去兩三次佢先安落
於是今晚就帶佢尼到老鳳冰室食飽飽
gimmick成功吸引我地去試
令我覺得最經典嘅係掛係卡位旁邊嘅布製信箱
我地今晚住北角 強人是我!
信箱裏面放住兩封泛黃嘅信 原來係餐牌

飛仔華田
小朋友們見到飛仔華田一定好興奮
甜度唔會太過份 係一杯重量upgrade版華田
老鳳多士
老鳳多士上面嘅係蕃茄碎 茄醬 黑松露同芝士 係茶記式pizza哈哈 黑松露香氣迫人 同芝士嘅咸香好夾
蕃茄酸甜醒胃 多士厚身 烘至鬆脆可口
每一啖都充滿熱辣辣嘅滋味
旁邊嘅係普通嘅雜果沙律 但竟然有唔係成日食到嘅冰菜 新鮮爽脆!
黑松露海皇炒飯
黑松露again
口腔內都充滿住黑松露獨特香氣 炒飯都幾足料 有魷魚 蜆肉 蝦仁 蟹柳絲 另外加入左翠肉瓜去增強口感
可惜敗在飯底
飯粒帶濕偏油 未做到粒粒分明 有一舊舊嘅情況出現
細心咁配搭芝麻醬沙律菜 營養均衡啲 健康啲
XO醬蔥油雞扒撈一丁
XO醬略略爆過 脆身辣辣的 雞扒炸至酥脆 皮脆肉算嫩 一丁麵唔會過林 不錯!
芝士牛油厚多士底部索左XO醬 油香十足 好食!但實在油膩左啲啲 無計啦 蔥油嘛
老鳳冰室食得又睇得 特別喜歡有諗頭嘅名 例如老鳳公子 忌廉哥溝牛奶姐 飛女可力等等 生動有趣
尼度唔止懷舊仲有嘅係funny的親切
2016-04-22