2020-03-16 295 瀏覽
四季煲仔飯呢間飯店超出名,我細細過已經食。好耐好耐以前,四季只係賣煲仔飯同生滾湯,係絶對冇煎蠔餅的。以前舖頭係邊?其實就係現鋪的對面,即是現時興記鋪頭,佢賣煲仔飯賣到出曬鋪頭外面,啲枱枱櫈櫈放曬出去坐,真係好熱鬧,好多人,氣氛非常濃厚,好有香港特色。點解以前四季唔賣煎蠔餅?因為有一檔好出名嘅煎蠔餅係條街的中間,又係超多人買又係超多人排隊,我估四季想各有各做,所以冇賣蠔餅,不過四季准許客人買入去食。淨係准蠔餅同汽水可以帶入店內,其他食物一律不淮進入的。可惜,某年某月某日,政府要維持秩序,小販管理處,唔批准店鋪擺佔街道,因此各人都要搬回舖頭內了。香港獨有的街頭飲食氣氛也大大減少了!四季入舖後,就開始了賣鴨蛋蠔餅,沒有使用雞蛋。因為鴨蛋比雞蛋味濃,炸起來脆卜卜,加上新鮮葱花,蔥花味濃,美味可口!
四季煲仔飯