2020-06-17 871 瀏覽
麥奀記 忠記今次來到上環既麥奀記食牛腩麵。麥奀記有好多間,但係唔係間間都好食。江湖傳聞呢間係最老字號,其他都係那間舖頭老細既親戚。呢個世界就係咁,正所謂窮人鬧市無人問,富人深山有遠親。你做得好既,搵到錢既,咪有人認親認戚 lor。講返碟牛腩麵,我鍾意面身夠硬,所以食粗麵。加上唔鍾意 d 麵浸住,就叫撈麵。旁邊呢碗係大地魚湯,點解食撈麵要俾碗湯你呢,就係怕你 dry 過頭,濕一濕 d 麵,容易 d 入口。佢 d 大地魚湯真係好香,你好少可以係外面食到呢個味道。真材實料係無得呃。呢間野 d 牛腩非常淋,如果你有機會食到 d 筋呢,你會覺得好似化左咁,個人覺得非常好食。麵本身已經有少少腩汁跟,個人喜好鍾意落多一兩匙潮州辣椒醬,非常野味。
麥奀記 忠記