2018-05-10 232 瀏覽
最近愛上食麻辣火鍋,自從由台灣旅遊回港後,團友們久不久都會定期約會見見面,今次他們話有間食過還辣得好過隱添。所以他們訂左尖沙咀一間老字同時香港有數間分店嘅麻辣火鍋店,不過今次主打四川重慶風味嘅。湯底選了鴛鴦鍋雖然想試九宮格麻辣大紅鍋,不過我接受唔到菜蔬都用辣因為會吸收埋d油份,所以中間小鍋部位選左豬骨湯底,奶白同辣椒嘅豔紅對比好大,中辣係我嘅上限,但其他團友就話可再加辣,真係食辣係無邊際嘅,自己知自己事。麻辣係慢慢滲出,當滾起時就會聞到陣陣花椒香繼而有種獨特麻辣味,試一口刺激到舌尖口唇迅速發麻又慶過隱在此!新鮮極品鵝腸提示需時1 分鐘就最理想,爽脆彈牙同埋夾到麻辣。手打四寶丸5 分鐘就食得,實的的好飽滿,味道以牛最濃味,虾丸同墨魚丸亦鮮味彈性豐富口感。火鍋必備嘅牛肉,美國安格斯優質肥牛,只5-10秒剛轉色就可以食,口感似水煮牛,軟滑兼麻辣。太辣了,嘴巴已紅紅,食翻一款熟食,紅糖糍粑。第一次食到,朋友話解辣,咬落煙煙韌韌配紅糖漿,蒸完再炸,材料係糯米同紅糖製作,地道福建省小食。 曉宇嫩牛肉醃左嘅牛肉但非常嫩口超滑夠晒味! 耐左也不會韌食左個手打牛丸,大家都話要試埋個牛滑,而口感少許唔同,

湯底選了鴛鴦鍋

新鮮極品鵝腸
提示需時1 分鐘就最理想,爽脆彈牙同埋夾到麻辣。

手打四寶丸

太辣了,嘴巴已紅紅,食翻一款熟食,紅糖糍粑。

曉宇嫩牛肉
醃左嘅牛肉但非常嫩口超滑夠晒味!
耐左也不會韌

食左個手打牛丸,大家都話要試埋個牛滑,而口感少許唔同,但味道同牛味都差不多。

我誤以為係灰色毛巾,其實係新鮮無加工嘅毛肚,大蓋用15 秒就剛剛好爽口,麻辣火鍋必備因為本身亡肚無特別味的。

2018-05-07