1K
2018-02-14 3672 瀏覽
好多老字號經歷左唔同年代到而家都依然屹立不倒,當中又有幾多保持到水準呢。當然啦,好多食客除左食味道,仲有樣野叫情懷,都一樣食得的。知道好多人都鐘意西環嘅源記,襯過左海喺西環食午飯,就飯後一糖水。呢個鋪位重新裝修過,座位闊落又光猛,最重要當然係價錢都一直提升,以中式糖水黎講,價錢都昂貴,人地賣緊廿零蚊碗嘅,呢度都接近四十了。餐牌供應桑寄生蛋茶、蓮子茶、紅、綠豆沙、芝麻糊、杏仁露等,唔少得招牌雞蛋糕,糖水定價$26-40,夠好多人食個飯架喇。通常來來去去點嗰幾款,我地亦不例外,點左桑寄生蓮子茶、合桃露。桑寄生蓮子茶 $36可以加雞蛋,但我唔係太想食。糖水依然用傳統湯碗,其實我屋企都仲用緊。下面有銀盤隔熱,而家比較少見。桑寄生呢款藥材價錢唔貴,毛利都幾高,好在味道唔錯。入口甘香,甜度唔高,熱辣辣,相當養生。蓮子大大話話有十幾粒,大粒而完整,唔會煮到太腍身,仲有少少咬口,帶甜。整體真係比其他糖水店做得出色,食完呢個糖水好似寧舍舒暢清香合桃露 $36合桃露相對失色,並冇聞到明顯合桃香,一放匙更入去,就感覺到佢比較稀身,水廖廖咁。濃稠度不足,入口只有很淡合桃味。

桑寄生蓮子茶 $36

整體真係比其他糖水店做得出色,食完呢個糖水好似寧舍舒暢

清香合桃露 $36
濃稠度不足,入口只有很淡合桃味。
清香合桃露
2018-02-10