2019-09-29 1987 瀏覽
由細食到大的餅家,以前住九龍,長輩仲在生既時候,會係奇趣餅家既常客。奇趣餅家賣的都係懷舊小食,雞仔餅,牛耳,棋子餅,光酥餅,燒餅,西樵大餅等等。  而最鐘意既就係豆沙燒餅。煙韌𣇈口感,配上甜甜的紅豆沙,熱食滿有幸福感。怕紅豆太甜,都會有個無餡既淨燒餅俾大家揀,少少甜適合小朋友食。 通常我就會去開旺角做野必然會去買一轉,新鮮出爐就大約下午前點左右。唔好以為,好易買到,好多人都同你一齊等出爐架。仲有嗰度買野係要叫出來架,唔好等店員問你先講,你等得來就賣曬架啦~~~咁當然都係一個叫完到一個啦~~~唔係都唔知聽邊個講好啦~~~ 同埋要諗好買咩先,唔係既話會俾啲客眼望望架~~

外賣自取
下午茶