2016-10-23 3037 瀏覽
喺佐敦近寶靈街一帶食肆,一定會發現澳牛任何時候都好多人排隊,不過係佢嘅旁邊亦都有另一間鋪頭間中多人排隊就係老字號麥文記麵家我今年先開始有嚟呢度食麵,不過一同朋友提呢個名原來好多人都有去過,為嘅就係一碗好食嘅雲吞麵。午市時段非常多街坊幫襯,基本上都一定要搭枱坐到密密麻麻經典嘅餐牌,人手毛筆字字跡,款式10年如一,隨着時代變嘅就係價錢一個識搵食嘅佐敦人,去唔同嘅舖頭一定要叫岩食物,如果我想食雲吞麵,其實我首選係沾仔記,因為佢嘅雲吞好鮮味又大粒蝦又彈牙咁來到麥文記我又會食啲乜嘢?係蝦子撈麵慣常做法,跟清湯一碗,有蝦殻鮮味,正正常常蝦子撈麵,整體份量唔多,蝦子份量還可以,上菜嘅時候我仲係諗緊會唔會會唔夠味?答案係唔會☝🏻呢個撈麵嘅精髓係有一啲好香嘅油撈左落個麵度,令到個麵食落好滑身,聞落仲好香,麵嘅質地非常之爽口彈牙,加埋蝦子係表面嘅香口味道好好食煮得恰到好處,即使大力用筷子夾起,完全冇問題。不過如果唔係叫蝦子配撈麵嘅話, 我印象中係冇用油撈落個麵度,所以唔會有呢種香口嘅效果。另一個問題係成個面都係油,會唔會其實太油?食到差唔多最尾就會見到個碟嘅最底,可以見到殘餘嘅油唔多,我認為啱啱好。如果你
就係老字號麥文記麵家
午市時段非常多街坊幫襯,基本上都一定要搭枱坐到密密麻麻

咁來到麥文記我又會食啲乜嘢?
係蝦子撈麵
慣常做法,跟清湯一碗,有蝦殻鮮味,正正常常
蝦子撈麵

如果你問我評論呢餐$44嘅午餐,我認為食物質素好好,不過唔係人人都會食得飽,畢竟佢嘅份量都比較細,上班族食呢個午餐要捱到六七點放工嘅話,可能會好肚餓🤔你地自己衡量吧😏
2016-10-04
蝦子撈麵