餐廳: 良記餐廳(老鳳冰室)
資訊:

2016-06-03 618 瀏覽
傳統冰室晌香港賣少見少,執一間就少一間,不過,近幾年又興番起啲懷舊冰室,雖然只可以叫做「仿」冰室,但內裡嘅陳設卻又幾令我依等中坑懷念 。之前曾幫襯過羅麥記、南龍、金記好幾間懷舊冰室,從食友嘅食評見到深水埗都有一家「老鳳」,我作為半個深水埗人,無理由唔撐吓喎 ,是夜就「老奉」撐場,順便落鴨寮街買個USB充電插座將來旅行用。被標籤為懷舊冰室,懷舊嘅裝修喺賣點之一,入到店內,懷舊之物一件接一件,古老大鐘、懷舊電影海報、黑白舊相、舊式廣告……件件都入型入格,務求讓大家重溫70年代嘅情懷 。大家明白,鋪租貴,地方淺窄,搭枱喺潛規矩。卡位旁掛起嘅「信箱」所插住嘅信件就喺餐牌,而個信箱印住荷里活道大酒店,第一時間就諗起尹光首「荷里活大酒店」:荷里活有間大酒店,有三個肥呀婆學踢波,學踢波,你又踢,佢又踢,卒之就踢咗落河…… 尹光喺乜水?可能好多90後都真喺唔多識佢。始終都喺冰室,嚟嚟去去嘅食物款式都喺嗰幾大類,小食、一丁、通粉、碟頭飯、奶茶、咖啡……等等,價錢亦算相宜。不過,睇得出店主晌菜式上都加咗唔少心思,改良、變革令菜式加啲亮點,唔喺單賣環境,希望食物都為客人帶嚟點點驚喜 。此外,枱上放
。大家明白,鋪租貴,地方淺窄,搭枱喺潛規矩。
荷里活有間大酒店,
有三個肥呀婆學踢波,學踢波,
你又踢,佢又踢,卒之就踢咗落河……

尹光喺乜水?可能好多90後都真喺唔多識佢。
此外,枱上放有多款醬汁或調味料,比一般茶記有心。
芝士焗大蝦保齡球 $78

咩叫保齡球?即喺以農夫包當餐碟,其他,依個做法都興咗段日子,唔喺咩新嘢,但晌度個包殼夠脆,包面又搽咗啲蒜蓉,另備有一兜芝士汁,撕開個包沾芝士食,正呀,所以,最後一滴芝士汁都無晒
;而啲大蝦都幾鮮爽,唔喺雪藏貨色,配炒飯底,整體真喺唔錯。
原味波波冰鎮奶茶 $24

其實晌茶記,紅豆冰喺一份回憶,奶茶喺一種心水,難得有個將兩者合而為一嘅選擇,真喺二話不說揀中佢。因為點咗個飯,所以,依杯特飲只需加$14就可以喇,足足慳番10皮
。由於,以奶茶雪成波波冰當冰用,所以,杯奶茶由頭飲到尾都無淡過,個茶底又夠香,兼有唔少清甜嘅紅豆食,哈哈,滿足晒幾個願望
原味波波冰鎮奶茶
原味波波冰鎮奶茶
深水埗屬於舊區,區內亦有唔少中上年紀嘅人,唔知「老鳳」可唔可帶俾佢哋絲絲懷舊嘅慰藉呢?餐廳個名令我諗起「老奉」一詞,幸福真喺唔喺必然,無一樣嘢喺你「老奉」會有,如果你睇乜嘢都喺覺得比人少、比人差,眼前永遠只「剩」半杯水,而非「有」半杯水,「老奉」不知不覺間已成為你人性嘅本色!