2019-07-25
"老川皇"這個名字號早幾年前我已經很熟悉。身為老街坊嘅我, 當然早幾年前無論地舖或樓上舖我都已經品嚐過這間老舖的美食!今個晚上我又再同好朋友約定系旺角歐美廣場一樓食晚餐品嚐四川菜美食, 四川冬天, 非常寒冷而且會落雪所以當地人鍾意食辣以驅寒保暖, 因爲我容易喉嚨痛所以唔可以食得太辣叫咗小辣亦都可以品嚐去原有嘅辣味。而我哋今晚就叫咗"黃金海中蝦"以新鮮蛋黃煎炸而成好有口感, 好鬆化嘅酥皮手爪餅。配合茄汁同沙律醬美味一流, 叫咗一碗小酸辣"白菜豬肉水餃"但係啲肉唔夠實, 一咬開有啲豬肉就散開。另外呢度最出名就係串燒, 我叫咗"韭菜"、""金菇"、牛肉串"同埋"雞中翼"大家記得一定要熱食, 凍咗就唔好食。而串燒亦都可以揀小辣、大辣、中辣、特辣或者走辣, 另外仲可以加蜜糖野味好多!叫開嘢食當然要叫埋野飲, 鮮榨蘋果雪梨汁同我嘅至喜愛嘅芒果珍珠奶茶, 兩杯都好好味。