2018-09-18
呢日大陸既一個兄弟走左黎香港買結婚戒子,準備求婚 成家立室。作為兄弟既我就陪佢去行一轉鑽飾金鋪,買完心頭好之後 就諗住試下呢間火鍋店。呢間老鍋台式火鍋,顧名思義係主打台式火鍋,相對於依家興行既四川麻辣火鍋,可以係話近親之餘又獨樹一格。係門前等待埋位之際,見到牆上貼滿明星光顧既相,其中仲有我既超級偶像發哥周潤發,眾星拱月。我地就點左鴛鴦湯底,分別係麻辣鍋同酸菜白肉鍋。麻辣鍋我地揀左中辣,所以整鍋鮮紅色,滿滿辣椒,麻椒等調味料,另外隨鍋仲會有鴨血、凍豆腐等等配料。而酸菜白肉鍋就好有驚喜,除左主打既酸菜同白肉外 仲有蕃茄、冬菇、扁粉等等,材料好足。我地點左一碟手切牛肩肉,兩個牛魔王既最愛。肉既色澤鮮紅,雪花分佈都好靚,肉片厚度不會太薄、略厚,麻辣與牛肉味重疊,味道一讚。魚肉小籠包。我地都係見個名得意,所以試一試新野。初睇外型同我地平時打邊爐食開既蟹子丸相似。但原來入面壤左魚肉,仲裹住高湯,十分鮮甜。黃金咸蛋黃豬肉丸。我地點左半份,共有4粒。外層豬肉丸好彈牙,肉味濃,咬到中間會食到咸蛋,咸蛋既香味即刻就充斥住口腔,力壓肉味,味道不俗。兩個麻甩佬唔少得會叫白飯黎打邊爐,男人既浪漫。淋d麻辣湯汁落
兩個麻甩佬唔少得會叫白飯黎打邊爐,男人既浪漫。淋d麻辣湯汁落飯到,飯粒索滿辣香,十分滿足。
眼見有一位兄弟就要成家立室,鄧佢開心之餘,亦都祝福佢求婚成功 娶得美人歸。