2017-11-08 1642 瀏覽
銅鑼灣這個黃金地帶真係令人又愛又恨,愛當然係多靚衫,多食肆,多大型商場。恨就係人流真係好多, 多到十分擠擁,不論港人及旅客都十分喜歡到銅鑼灣購物及享受不同的美食。這天約了朋友食飯聚舊, 地點選了銅鑼灣, 係人流咁旺的地方, 真係想揀一個舒服,寧靜的地方。最後選了 。睇到食評一定要打去訂枱, 因為都好FULL, 好彩個日有打去…原來星期日都會咁爆場。與朋友係銅鑼灣逛街後, 便出發去阿麥廚房-Mackie Kitchen, 事先搵左地圖, 餐廳係加路連山道, 我地係時代廣場行過去大約都係10分鐘, 好少行去加路連山道, 沿途會見到保良局, 地方都易搵。 餐廳位於舊樓地鋪, 我地早左去餐廳諗住可以傾下計, 職員安排坐在近門口窗邊位置。職員馬上奉上暖水並給予餐牌。Set Dinner由$168起包括飲品,前菜及餐湯。亦可以加錢upgrade前菜及湯。價錢唔貴喎, 加上見到咁多食評, 我地一齊upgrade左前菜及餐湯。上網做定功課, 知道佢地的德國式燒咸豬手好大份, 而且評價好高。所以一定要試試, 我地最後ORDER左以下set dinner :德國式燒咸豬手 $238香草忌廉煙三文魚闊麵 $
銅鑼灣這個黃金地帶真係令人又愛又恨,愛當然係多靚衫,多食肆,多大型商場。恨就係人流真係好多, 多到十分擠擁,不論港人及旅客都十分喜歡到銅鑼灣購物及享受不同的美食。這天約了朋友食飯聚舊, 地點選了銅鑼灣, 係人流咁旺的地方, 真係想揀一個舒服,寧靜的地方。最後選了 [阿麥廚房-Mackie Kitchen]。睇到食評一定要打去訂枱, 因為都好FULL, 好彩個日有打去…原來星期日都會咁爆場。

德國式燒咸豬手 $238
香草忌廉煙三文魚闊麵 $168

前菜升級了變為 [香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺] 及 [大蝦占米多]
餐湯亦升級了變為 [黑松露菌忌廉湯] 及 [蟹肉南瓜忌廉湯]
Order完食物再環顧餐廳, 餐廳牆身以高貴紫色, 燈光較暗, 談心談天一流, 加上不斷播著抒情歌曲, 好感度已大大增加。

前菜先到, 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺, 大片的鵝肝伴著微暖的多士, 我喜歡將它切成半份, 一口一啖, 然後再吃上焦糖酒醋藍苺, 味道甜甜帶少少酸, 中和了鵝肝的油膩感。還有黑醋沙律, 上面放了青蘋果絲, 再令口感大大提昇。食完覺得好清新。

大蝦占米多
一隻大蝦起了肉, 切成5件再加上調味再焗, 一上枱已經聞到香噴噴的味道, 蝦肉新鮮真係點煮都入味 ! 還有黑醋沙律清清喉嚨 !

蟹肉南瓜忌廉湯配多士
嚐了一口,南瓜味勁濃, 食到粒粒已溶的南瓜粒粒,亦有絲絲蟹肉係入面, upgrade了的忌廉湯真的物超所值。用上多士沾湯一齊食, 好夾呀 !

黑松露菌忌廉湯配多士
既然蟹肉南瓜忌廉湯咁好味, 好期待黑松露菌忌廉湯, 用匙羹盛了一口, 已見到滿滿的磨菇粒, 入口香滑, 黑松露好香, 很喜歡滿滿的磨菇粒, 性價很高。

香草忌廉煙三文魚闊麵
忌廉汁好濃, 闊麵軟硬適中。而且煙三文魚份量又多, 真係可以一啖有有煙三文魚及闊麵。份量亦很足夠我和朋友吃, 確實不錯。

德國式燒咸豬手
上網見到好大碟, 已經食慾大增, 一上枱真係如openrice圖片, [好.大.碟]。而且幫客人已經切開,還附加薯條及沙律菜。豬手唔會好鹹, 亦有BBQ醬給你沾。最喜歡必食豬手皮的位置, 骨膠元度高, 而且係脆卜卜。豬手肉的部份很嫩, 一D都唔會鞋。 薯條亦係新鮮炸, 熱辣辣好吸引。
德國式燒咸豬手配薯條

我地邊食邊傾, 真係食得晒成碟的豬手, 太滿足了。還有餐飲, 我地要了一杯熱朱古力及一杯凍蜜桃茶。

凍蜜桃茶
蜜桃茶唔會好甜, 啱晒食得飽飽地, 味道微酸可以消濟一下。

熱朱古力
無想過熱朱古力也會拉花, 而且圖案好靚, 好啱晒秋冬季節。喝上一口, 溫暖萬分。
熱朱古力

今晚實在太滿足了, 原先想加甜品都食唔落啦 ! 好欣賞餐廳的食物, 職員的服務, 難怪人流不斷, 星期日也可以滿座。
德國式燒咸豬手配薯條
  • 黑松露菌忌廉湯