2023-07-08 950 瀏覽
一間提供精緻素食嘅餐廳。我最近去咗呢間餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜式之一 < 蕃茄芝士素豬扒焗 >。呢道菜用素食材料整嘅,唔止可以食到好味嘅食物,仲可以唔傷害動物,真係令我好開心同滿足。呢道蕃茄芝士素豬扒焗嘅菜式好吸引人。佢用素食豬扒做主要成份,豬扒烤得金黃酥脆,入面仲保持住豬肉嘅質感,好難相信呢係全素嘅。豬扒上鋪滿新鮮成熟嘅蕃茄片,每一片蕃茄都鮮紅多汁,增加咗菜餚嘅口感同甜味。最令我驚喜嘅係,呢道菜用咗豆腐芝士做覆蓋物,芝士融化喺豬扒同蕃茄之間,賦予咗整道菜式濃郁嘅芝士風味,為素食愛好者提供咗一種全新嘅享受。除咗主要成份之外,呢道蕃茄芝士素豬扒焗仲配咗一份新鮮嘅蔬菜沙律同烤薯仔。蔬菜沙律入面嘅蔬菜好新鮮,口感爽脆,增加咗整餐嘅清新感。烤薯仔烤得外酥內軟,每一口都有滿滿嘅薯味。呢啲配菜令整道菜式更加平衡同豐富,令我覺得好滿足。

2023-07-01