2018-01-25 1117 瀏覽
我一直都幾鐘意喺午飯嘅時間,同其他上班族一樣,走到天星碼頭,隨着陣陣嘅涼風,感受海邊嘅舒暢。雖然碼頭附近都有好多美食,但係多數係連鎖店。我哋希望搵啲特別啲嘅嘢食,於是揀咗呢間。我哋喺呢間店鋪買咗啲小食,然後喺附近坐低,度過左一個鐘嘅下午,然後再返公司作戰工作。呢間係以外賣形式,冇提供座位,另外有一間同一個集團嘅餐廳喺上環中環中間,嗰間有位,之前都試過,覺得味道唔錯,於是今次決定幫襯呢一間。1) 招牌炸魚薯條 (⭐⭐⭐⭐⭐):炸魚香脆,唔會太油膩,味道新鮮,有魚嘅香味,落啲檸檬汁可以去除魚腥味。至於薯條,金黃色嘅薯條看上去吸引,幾厚身,食落去有咬感,而且熱辣辣,啱啱炸起。成個餐份量都唔少,食落都幾飽!2) 黑椒檸檬炸魚薯條 (⭐⭐⭐⭐⭐):我個朋友就叫咗黑椒版嘅炸魚薯條,又係配檸檬汁。貴少少,不過味道就豐富啲。炸魚薯條有唔同嘅醬汁選擇,我哋選擇咗芥辣醬同埋泰式辣椒醬,調味料唔辣,為薯條同炸魚添上一層口感。對我黎講,醬汁係不可缺嘅!價錢方面,薯條加炸魚一共$70左右,以中環食嘢嘅價錢來講,唔算太貴。如果第時在黎呢邊搵嘢食,呢間都係唔錯嘅選擇。

1) 招牌炸魚薯條 (⭐⭐⭐⭐⭐):
招牌炸魚薯條