2020-08-31 3278 瀏覽
在旺角開完會,又到醫肚時間,想起Urban Cafe 樓底高,空氣流通,座位舒服,即來試試。它在旁邊有卡位,並有弧形背板上到頂,設計有特色。而部份座位更可望到地下及樓上商店,十分之開揚。午餐選擇頗多,有13款。我與同事一個揀了A餐(煲仔番茄豬排意大利飯),一個D餐(Urban 三小時慢烹肥鷄1/4隻),齊齊分享,可以試多D菜式。套餐包餐湯及一杯飲品,今日餐湯是龍蝦湯,餐茶除咖啡丶紅茶外,還有蜜桃茶,我選了熱蜜桃茶。龍蝦湯做得唔錯,很滑溜,有少少龍蝦香味,兼不太稠。湯內還有新鮮小龍蝦,有咬口。慢烹肥鷄一點也不肥,健康。伴碟沙律菜尚算新鮮,味道清新兼健康!👍🏻 鷄用咗很多香草醃制,表皮香口。不過雞肉雖然嫩滑,但無乜味,似乎之前醃制沒有落足調味,稍為遜色。👎🏻煲仔飯一上檯已聞到陣陣芝士香,芝士味濃。豬排有兩片,厚度適中,肉質鬆軟,好味道。飯是意大利飯,煑得啱啱好,對於喜愛香濃芝士的我,這個飯正合我口味。Yummy ! 👍🏻👍🏻👍🏻蜜桃茶香濃,不過落了太多桃味糖漿,掩蓋了茶味,令整杯飲品過甜。總結而言,它的食品不過不失,以價錢計,則不算超值。

總結而言,它的食品不過不失,以價錢計,則不算超值。
2020-08-28
  • 煲仔蕃茄豬排意大利飯