餐廳: Cuisine Culture
資訊:

2019-08-12 92 瀏覽
某銀行信用卡喺老蘭入口戲院有閒日一送一推廣,所以睇戲前後經常會喺附近搵食。地舖有時相對太過熱鬧,如果想舒舒服服食餐飯哩頭有好多樓上嘅選擇。Cuisine Culture喺業豐大廈2樓,正正貼住娛樂行。睇戲慳咗百零,咁晚飯要食番好少少。一入門口見到佢裝修都幾清爽簡潔,唔係嚴肅果啲法國餐。招呼入座後斟水點蠟燭同介紹menu都快手有禮,服務唔錯。餐湯係龍蝦湯。未上枱遠遠已經聞到好濃郁嘅龍蝦味,熱熱嘅濃配上香脆嘅多士,一流。所以話有時食飯真係唔好慳個湯,飲完人都醒神啲。飲完湯收好碗前菜法式焗蝸牛即緊接出場,每道菜都預好時間出係貼心嘅表現。香蒜牛肝菌意粉。成碟意粉就係得蒜、牛肝菌同意粉三種材料,不過炒香晒唻食又唔會覺得”太齋”。意粉火候控制得好,煮完再炒都保持到al dente,用橄欖油去炒感覺上又唔會太油膩同邪惡。主菜叫咗慢火煮紅酒和牛面肉。牛面肉煮得好淋,本身和牛味好香濃,再配以濃郁嘅紅酒汁,配埋多士點汁食,好味。可惜嘅係,如果有碗白飯唻撈汁就正。(OT: 食完店員唻問吓我哋覺得點,我話好味不過碟牛面肉差咁啲,差咗碗飯。佢竟然話會研究吓,下次唻可能真係有得撈飯,聽取意見,抵讚!)一早叫定甜品

龍蝦湯

法式焗蝸牛

香蒜牛肝菌意粉

慢火煮紅酒和牛面肉

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕

一早叫定甜品朱古力心太軟配雲呢拿雪糕,食完收到好碟飲啖水就準時奉上。你知啦,心太軟凍咗唔得㗎嘛,但唔安排定,又有排等。心太軟一切開,溫暖嘅朱古力漿山洪暴發咁流出,好誇張,配埋雪糕,我冇嘢補充。
2019-08-08
慢火煮紅酒和牛面肉