2018-04-06 1378 瀏覽
東海是連鎖酒樓界中比較高檔嘅一間,如果想舒舒服服地嘆茶和食晚宴,多數都會選擇東海。今次來吃壽宴。鴻運金豬全體先來的是代表喜慶嘅金豬全體。選用40日大嘅豬仔製成,肉較緊緻不肥膩。豬皮脆口,還有五香粉等等的香氣。翡翠炒花枝蝦仁蝦仁勁爽口,吃到脆脆的。而花枝剛好一口大小,大人細路都食得方便。百花炸釀蟹鉗再來是小時候去飲宴中最愛吃的炸蝦鉗,面層的炸粉炸得鬆香,蟹肉鮮甜不油膩。乾貝野菌扒時蔬在飲宴中大魚大肉,有蔬菜間場是好事。而中式菜肴中,蔬菜常常拌以濃厚的獻汁,是我喜歡的吃法。紅燒竹笙蝦肉翅每人一碗滿滿的蝦肉翅,夠足料。蠔皇原隻鮑魚伴花菇我沒有仔細看餐牌,到鮑魚上桌時,我雙眼發光! 雖然鮑魚反轉放,在濃厚的醬汁下隱藏得好好,但我還是一眼認出了我的至愛。鮑魚煙靭,有海鮮的香味,而且十分厚肉,口感一流!蔥油蒸杉虎斑又是我的至愛,深海魚。只有飲宴先吃到的大魚,師傅蒸得剛離骨,肉滑有彈性。一定要吃魚肚啊,那魚脂香得不能形容!脆皮炸子雞雞不會過肥,皮炸得脆脆的。長壽伊麵因為太好吃了,就算多飽,見個個都把麵吃到一條不剩呢!雪耳糖水滋潤嘅冰糖雪耳糖水,想靚靚就要來試一下。東海壽桃包東海嘅壽桃包,真是細細個就

鴻運金豬全體

翡翠炒花枝蝦仁

百花炸釀蟹鉗

乾貝野菌扒時蔬

紅燒竹笙蝦肉翅
每人一碗滿滿的蝦肉翅,夠足料。

蠔皇原隻鮑魚伴花菇

蔥油蒸杉虎斑

脆皮炸子雞
雞不會過肥,皮炸得脆脆的。

長壽伊麵
因為太好吃了,就算多飽,見個個都把麵吃到一條不剩呢!

雪耳糖水
滋潤嘅冰糖雪耳糖水,想靚靚就要來試一下。

東海壽桃包
東海嘅壽桃包,真是細細個就聽過佢名啦! 一直去東海因咩事食飯都好,都會叫一籠壽包!壽包有原個鹹蛋黃,加上打得光滑嘅蓮蓉,配上軟熟嘅壽包,真係好正!
2018-04-03
慶祝紀念