2014-03-09 17284 瀏覽
北角城市花園酒店嘅綠茵閣,唔喺第一次幫襯,不過,對上一次嚟已經喺2008年年尾嘅事,嗰次喺為咗慶祝太太考試成功大擦一餐,嗰時貪佢平,折咗都喺二百幾蚊一位。不過,時隔5載,今非昔比,依家晌香港一啲旺區,食個自助晚餐,動輒都四、五百啦。雖然綠茵閣閒日星期一至四都要$418,不過,七折後加番一都喺三百幾,計及種類、質素,仍然食得過,況且,Movenpick及Haagen-Dazs雪糕任食,好此道者大可臨尾翻本囉!綠茵閣話大唔大,話細唔細,幾年後再嚟,環境唔喺太大變化,不過,印象中多咗啲即煮專區,稍後慢慢再講。今晚被安排餐廳最後近窗嘅位置,騷擾度細啲,雖然只有街景,但都令人感覺開揚舒服。而且,只有我兩公婆,坐落張4人枱,非常鬆動。跟大多數自助餐比較,款式屬中上,簡單嚟講,餐湯、麵包籃、冷盤、沙律吧、芝士盤、凍海鮮、刺身、壽司、和式小食、烤肉、天婦羅、鐵板燒、燒烤、熱盤、湯麵檔、燒臘、粥品、甜品、生果、自助飲品吧,都一應俱全。老實講,試就試唔得晒咁多嘢,但以觀感嚟選擇,經試過之後,個人認為餐湯、麵包籃、芝士盤、刺身、燒肉、燒烤及甜品依幾大類挺出色,值得稍加留意嘅類別。餐湯.麵包籃.芝士盤大多數自
跟大多數自助餐比較,款式屬中上,簡單嚟講,餐湯、麵包籃、冷盤、沙律吧、芝士盤、凍海鮮、刺身壽司、和式小食、烤肉、天婦羅、鐵板燒、燒烤、熱盤、湯麵檔、燒臘、粥品、甜品、生果、自助飲品吧,都一應俱全

餐湯.麵包籃.芝士盤

大多數自助餐一向都有供應一款中湯,一款西湯,有啲仲會有埋燉湯。晌度燉湯就唔見有,不過,兩款「例湯」都好出色。小弟中、西湯都啱,不過,食自助餐向來喜歡飲西湯多啲,因為可以配麵包,加上有芝士盤供應,當然嚟個餐湯、芝士、麵包嘅超強頭盤組合
;而老婆就中湯支持者,所以,互相黐飲少少,就可以試晒兩款湯。
餐湯.麵包籃
芝士盤
西湯喺南瓜忌廉湯,做得幾柔滑,南瓜味亦都突出;而中湯喺瑤柱竹笙冬蓉羹,好足料,湯頭清甜。麵包一共有4款,都喺小個裝,可用光波爐可以翻熱,我就要咗1片黑麥及1個幼麥小圓包,屬歐陸包,比較硬身煙韌。芝士亦有4款供應,包括法國金文畢(Camembert)、丹麥藍紋芝士(blue cheese)、瑞士安達文(Emmental)及荷蘭伊丹(Edam),唔好以為我咁叻識晒佢哋,都喺插晒名牌抄一次比大家知;由於本身都鍾意食芝士,所以,4款芝士都試勻,當然藍紋芝士夠重口味,其實其餘幾款配麵包,加點乾果亦都好食
。怕麵包太飽肚,襯克力架都不俗。
冷盤.沙律吧

冷盤、沙律吧分別擺晌3組食物櫃之內,全部都冰鎮住,等佢哋保持最佳狀態。5款冷盤都喺啲沙樂美、凍肉腸、煙三文、煙鮫魚,較有睇頭就喺意式風乾火腿,即喺巴馬火腿,仲預備埋蜜瓜俾你配添。沙律吧配料唔多,一大盆雜沙律菜加幾款配料,5款醬汁亦喺大路貨色,以法式香草汁較為有啲特色;此外,另一邊仲有4款預製好嘅沙律,都無咩特別,如青紅蘋果沙律、薯仔沙律……等。
沙律吧
沙律吧
冷盤
都唔特別考慮,一於樣樣都加啲,DIY一份雜錦沙律配黑醋汁,用料不賴,亦都好豐富,作為「主菜」前醒醒味蕾嘅好朋友,又緩和番之前麵包、芝士嘅滯膩。再加埋少少做得精緻嘅「小食」,依部份頭盤真喺令人食得開心。
凍海鮮
雖則有5款供應,藍青口、凍蝦、雪花蟹腳、青口、翡翠螺,但比起有啲自助餐出埋龍蝦、生蠔,顯然就唔算得好有亮點,故此,拎海鮮嘅人都唔太多,至少,都未見過有人龍出現。雖然喺咁,點都要樣樣試啲,整體唔喺好高質,中中等等,喺凍蝦較鮮甜好食。
牛油汁煎虎蝦

雖然凍海鮮唔喺好突出,不過一人附送一客嘅牛油汁煎虎蝦,就滋味到極,虎蝦碩大有睇頭,煎得金香,肉質爽彈,最可惜只得一隻,無得添食
刺身壽司.和式小食.冷麵

小弟本身都喜歡食刺身,不過,晌自助餐場合就反而少食,因為好多時都覺得啲種類及質素都麻麻,相反,遇有特別,又或睇落有質素,就當然要一試啦。綠茵閣嘅刺身有帶子、八爪魚、立魚、吞拿魚及三文魚,目標其實只喺前三者,不過都索性一次過要晒。帶子果真好食,又大粒,又鮮味;而八爪魚亦唔錯,柔韌爽甜
;不過,好多自助餐對待魚生都有個通病,唔知喺咪怕啲客嘈佢,硬喺要「厚切」賣大包,我覺得太厚會影響入口個口感囉!
刺身
此外,仲有多款壽司、飯卷、的骰嘅和式小食、冷麵,雖然無試,但觀乎賣相,以及所試過嘅刺身,感覺質素應該不俗。
壽司、飯卷、和式小食
烤肉.鐵板燒.燒烤

依部份真喺重點推介,烤肉有迷迭香燒羊脾及燒西冷,配菜喺香草燒薯仔;鐵板燒有帶子、大蝦仁、蟶子……等等,而燒烤有多款串燒,例如和牛粒、大蝦、日式雞肉腸,仲有扇貝、羊扒、三文魚頭,
真喺無論烤焗、煎燒,抑或燒烤,都各有特色
,再者,單睇上述介紹嘅食材,相信好有吸引力吧
迷迭香燒羊脾及燒西冷
鐵板燒
燒烤專區
因為都食近尾聲,又要留肚殺個甜品片甲不留,所以都唔太敢拎太多肉類,只有揀款款同老婆一齊試試。羊脾同羊扒燒得香,又帶點羶,個人覺得正;燒西冷亦都唔錯,肉味濃,又唔韌;扇貝未有期望中咁好食,燒得有點乾;燒菠蘿就一向喺最鍾意嘅燒生果嚟
另外,醬汁之多,實在不得不提。一共9款醬汁:牛油汁、蜜糖汁、日式燒汁、燒烤汁、泰國辣汁、冬蔭公汁、薄荷汁、蒙古汁、沙嗲汁
。其實食串燒時加又有,食粉麵時落又有,你想點配就點配。
天婦羅.熱盤.湯麵檔.燒臘.粥品
依幾款喺完全無試到嘅類別,所以都唔多講,只喺擺番幾張相等大家有個參考啫。
天婦羅
湯麵檔
甜品

甜品分開幾個位置擺,有中有西,陣容稱得上幾鼎盛,實在無可能試晒,之但喺,一早已經「心有所屬」,早早已確立好目標。
第一份先試試一啲凍餅及小杯裝甜品,不過,都只喺揀幾款「見好就收」嘅款式,尤其朱古力類,因為老婆啱食啲,佢好少會拎甜品,唔喺唔鍾意食,只喺唔食得多,黐我嘅就可以樣樣一啖,試到多啲。兩款朱古力蛋糕夠濃郁香滑、朱古力慕絲幼滑細膩、意大利芝士餅淡淡芝士,細滑柔綿,個人都好滿意
各式甜品
第二份就絕地進擊,生果班戟配5球Mövenpick雪糕。晌近入口位置,放置咗成部瑞士Mövenpick雪糕車,比起之前嚟嘅雀巢加Haagen Dazs,絕對升咗幾級。14款Mövenpick雪糕絕對喺亮點,佢咃嘅雪糕賣點喺100% 純天然製作,又無加入人造色素、添加劑等等。抄低晒14款味道,分別喺瑞士朱古力、特濃咖啡、榛子、乳酪、楓糖合桃、意大利芝士蛋糕、焦糖、意大利奶凍、青檸檸檬雪葩、意式碎朱古力、香焦肉、冧酒提子、覆盆子雪葩、熱情果芒果雪葩
。挑咗3款雪糕、2款雪葩:榛子雪糕、楓糖合桃雪糕、焦糖雪糕、青檸檸檬雪葩、熱情果芒果雪葩,雪糕口感香濃柔滑,雪葩清爽酸香,令人回味
,食罷依份雪糕生果班戟,豈會唔滿足呀!
Mövenpick雪糕
Mövenpick雪糕生果班戟
自助飲品吧

飲品選項亦喺全自助,任斟任飲,有即磨咖啡機,又有紅茶、罐裝百事、七喜及獅威啤酒、鮮橙汁,此外,仲有幾款特飲添。
自助飲品吧
今晚,再次盡興而回,感覺真多!食自助餐確實屬於高消費餐飲項目,但偶爾一次嚟「搏命」,真喺可以舒緩工作帶嚟嘅緊張及壓力吧。
Mövenpick雪糕生果班戟