2019-11-30 1344 瀏覽
媽媽以前係北角附近返工,次次黎到北角都好似回顧過去咁 必定會提及同拜訪嘅就係依間位於北角街市附近嘅荳品店啦!我地對上一次黎已經好耐之前,今次去係想去新開北角匯嘅一田,行完就入返內街。原來街市都已經做緊重建,我地一路行,以為佢重建成條街,好在就係啱啱係荳品店度停左落黎,冇殺到佢地度實在太好啦!「3碗熱豆花唔該!」店員好忙,我地對面有一家人準備埋單,但係店員都忙住落單,幾個店員一路落單一路心算埋單,一個計到$27一個計到$28,場面搞笑。熱豆花到!加埋粗燥嘅黃糖,好味,但係有點兒唔夠熱。另外媽媽仲叫左$7兩隻鍋貼,新鮮熱辣,豬肉餡好多汁,真係好好味!今次鍋貼勝出!除左店內嘅熱食,店面嘅豆腐都好受歡迎,有一個家庭主婦帶左自己嘅食物盒黎買煎釀豆腐,叫店員塞滿個盒,哈哈!係小店入面短短幾個字都見到街坊同店員互動,充滿人情味。
媽媽以前係北角附近返工,次次黎到北角都好似回顧過去咁

熱豆花
2019-11-23