一向我都麻麻地飲茶因為好多酒樓嘅味道同以前就好大分別加上我鍾意嘅麻蓉包,基本上好似絕種咁但係冇意中俾我發現,大埔呢間酒樓有麻蓉包食,我就決定嚟食啦食物 4/5點心 麻蓉包♥️5/5細個嫲嫲爺爺成日帶我去飲茶第一次叫我食呢個包,已經心心愛上到大個咗,好多地方都冇得食即使其他地方有,味道都唔係好正宗但大日子就最接近細個味道首先餡料係金黃色(因為有唔少係用黑芝麻),唔苦,有少少芝麻嘅口感甜度適中。同埋當佢拎過嚟時,見到上面有粒紅點,就感覺到係以前嘅做法,因為好多都冇呢一粒紅點😅沙律明蝦角 4/5好夠脆,入面仲好足料不過好得意,有兩舊係有兩隻蝦,另外兩舊得一隻蝦,不過都好好食🤤煎蝦米腸粉 3.5/5煎得唔錯其餘點心鮮竹卷 3/5味道可以,夠大舊燒賣 4/5大大粒燒賣,唔係連鎖式放隻蝦係上面嘅燒賣😋燒鴨河 4/5下午茶只係19.8,真心抵,燒鴨又好食茶4.5/5我叫咗普洱比出邊嘅酒樓呢度嘅茶底較為出色環境 4/5環境衛生都係正正常常唔可以同連鎖式嘅大酒樓去比較但坐落都係幾舒服嘅唯一唔好就係要行樓梯上嚟,冇𨋢如果年長啲嘅公公婆婆就未必適合服務 3/5服務正正常常,不過食咗一兩次都有遲上嘅問題但追一追
一向我都麻麻地飲茶
因為好多酒樓嘅味道同以前就好大分別
加上我鍾意嘅麻蓉包,基本上好似絕種咁

但係冇意中俾我發現,
大埔呢間酒樓有麻蓉包食,我就決定嚟食啦

食物 4/5

點心 麻蓉包♥️5/5

細個嫲嫲爺爺成日帶我去飲茶
第一次叫我食呢個包,已經心心愛上
到大個咗,好多地方都冇得食
即使其他地方有,味道都唔係好正宗
但大日子就最接近細個味道

沙律明蝦角 4/5
沙律明蝦角

好夠脆,入面仲好足料

煎蝦米腸粉 3.5/5
煎蝦米腸粉

煎得唔錯

其餘點心
鮮竹卷 3/5
味道可以,夠大舊

燒賣 4/5
大大粒燒賣,唔係連鎖式放隻蝦係上面嘅燒賣😋

燒鴨河 4/5

環境 4/5

環境衛生都係正正常常
唔可以同連鎖式嘅大酒樓去比較
但坐落都係幾舒服嘅
唯一唔好就係要行樓梯上嚟,冇𨋢
如果年長啲嘅公公婆婆就未必適合

服務 3/5
服務正正常常,
不過食咗一兩次都有遲上嘅問題
但追一追都好快比到我哋

總括而言,整體都好唔錯,尤其如果鍾意食麻蓉包嘅各位,一定要嚟呢度試吓。如果唔係話鍾意食麻蓉包,其他點心都一定唔會令你失望
2023-08-22
沙律明蝦角