2021-06-06 4079 瀏覽
早前去了好多靚景觀的餐廳,當中有機場景、維港兩岸景與及同幾千條魚一齊用餐的餐廳,涵括了香港島及離島,其實細心一搵,新界同樣有靚絕的地點。早兩年曾經係沙田萬怡酒店的私屬空間「 Presidential Suite」用餐,由於房間前身是總統套房,經改動後,偌大的地方,中間只放置了一張大檯,所以非常闊落,而且大廳有落地玻璃,推開門出去,是個小小的露台,居高臨下是城門河的景色,晚上遠處燈光有若繁星,又是另一番景致。其實在同一樓層有「LEVELthirty」,亦有相連的小露台,景色更佳,因為可以遠眺沙田馬場,而晚上吐露港公路汽車飛馳,車燈晃動搖擺,更加好似睇緊動畫。今次特意找來兩張舊照,讓大家欣賞一下夜色。由於是跟朋友聚舊,只簡單的試了幾個菜色。鮮蟹皇玉子西施蛋白 表面蓋滿了香滑的蟹皇,入口豐腴滑溜,下面是蒸得滑溜的蛋白,火喉拿捏一流。脆皮古方釀遼參 · 酸梅小方豚肉遼參泡浸得透,毫無異味,釀入蝦膠之後上脆漿再炸,脆漿只是薄薄的一層,而且油份瀝得清,相當討好,蝦膠又彈牙,真係要用刀叉慢慢品嚐。另一件豬腩肉層層相間,冰肉位炆至有入口即溶的感覺,用上酸梅令人口感不會覺得太油膩,好有濃油赤醬的風味,但
今次特意找來兩張舊照,讓大家欣賞一下夜色。

由於是跟朋友聚舊,只簡單的試了幾個菜色。
鮮蟹皇玉子西施蛋白

脆皮古方釀遼參 · 酸梅小方豚肉

另一件豬腩肉層層相間,冰肉位炆至有入口即溶的感覺,用上酸梅令人口感不會覺得太油膩,好有濃油赤醬的風味,但我好想講句~「比碗白飯我吖,唔該!」
椰香喇沙虎蝦

未上檯已傳來陣陣喇沙的香氣,原隻大虎蝦放在烤至焦糖化的洋蔥上,喇沙帶微辣,既香且甜,將蝦肉蘸上醬汁一齊食,簡直人間美味,堅好食,當然不能忽視置底的洋蔥,同樣散發甜美的味道,我鍾意。

其實餐廳仲有好多菜色,若果想有私屬空間,靜靜地喝上一杯,而菜色又有驚喜的,大家可以考慮下「 Presidential Suite」!