去完日本之後,對嗰便嘅雞白湯拉麵深深不忘。嗰份雞嘅香,湯嘅濃,絕對令人一試難忘。香港好少地方有得食雞白湯為主的拉麵,香港嘅拉麵最主要係豚骨、豉油、味噌為主。最近知道佐敦附近開咗一間新嘅日本拉麵店,主打雞白湯得行經過附近特意一試。一入店舖,招呼十分周到。喺店門口已經聞到香濃嘅雞湯味。坐低之後,店員先附上日本製嘅濕毛巾,俾你抹手。除咗吧枱之外,小店仲有幾張普通枱,悉隨尊便。除咗拉麵之外,店裏面仲有好多款小食。今次特登試埋日本新鮮海鰻!外脆內軟,加埋鰻魚汁嘅焦香,直頭係一流。到主角出場!雞白湯拉麵面頭金黃色嘅炸牛蒡,脆脆地,好有口感。店員仲提我地唔好將啲牛蒡浸入湯入面,咁樣先至可以維持香脆嘅感覺。麵質爽口,相信係自家製嘅。主角係雞白湯,濃而不油,呈現奶白色,一上枱已經feel到香味,就算用咗一啲時間影相都冇影響到湯底嘅溫度。飲落去好香又滑!另外,我要左呢一碗有幾塊慢煮日本赤雞。店員溫馨提示雞肉可能會有少少凍。驚慢煮嘅雞,食落去仍然好鮮嫩,肉質好滑,一啲都唔鞋!只用了適當嘅黑椒和鹽去調味,食到雞本身的味道。今次呢一次拉麵之旅真係令我十分難忘。而拉麵店原來係OpenRice入邊有做優惠,午市買優

除咗吧枱之外,小店仲有幾張普通枱,悉隨尊便。

到主角出場!

雞白湯拉麵

今次呢一次拉麵之旅真係令我十分難忘。而拉麵店原來係OpenRice入邊有做優惠,午市買優惠券只需68蚊,夠哂抵食!