茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
2015-09-18 4944 瀏覽
2015年,係我第三年黎呢度慶祝生日! 每年都黎呢度慶祝生日,原因好簡單,服務好,味道好!男友一早BOOK左位,入座後有卡位坐,好舒適,而且環境相當寧靜。去到侍應就會問飲唔飲酒同飲咩水($85/枝)點菜後會有麵包送上,麵包熱辣辣,非常鬆軟。外脆內軟,加上牛油,牛油香滑,好似食緊CREAM咁,好味!兩者加埋,絕配!對上兩次都有食Crab Cakes,今次試試不同款前菜,叫左Shrimp Cocktail($180),蝦肉非常新鮮,彈牙,有蝦味,而且有細心位,有擠檸檬汁既小包包,唔會整污糟隻手。而且亦有個甜甜酸酸既汁,絕對係將蝦的質素大大提升醬汁有少少芥辣味,非常醒胃。另外,亦叫左Caesar Salad,細心位又黎喇!換上凍碟,保持沙津新鮮,味道同口感。沙津上有一塊香濃芝士脆片,又脆又濃芝士味。麵包粒亦香脆,生菜新鮮爽口,冇得挑剔叫左兩個湯,一個係龍蝦湯($160),一個係每日精選($140)。龍蝦湯味道香濃,屬重口味,而且非常香滑,有細細的龍蝦肉粒,非常好飲!另一個湯係呢個,唔好意思,唔太認識呢個湯,因為比較少飲,叫唔知咩COMBO,雖然唔知咩名,但味道都唔錯,肉多過湯(侍應一早已經講

醬汁有少少芥辣味,非常醒胃。

另一個湯係呢個,唔好意思,唔太認識呢個湯,因為比較少飲,叫唔知咩COMBO,雖然唔知咩名,但味道都唔錯,肉多過湯(侍應一早已經講左),幾特別,整體上都幾好,係一個唔錯既嘗試。

飲完湯,終於黎到主菜。之前食過牛柳同肉眼,今次試下T-bone($680/22安士),咁大件,梗係SHARE食啦,加上其實頭先食左咁多又飲左個湯都開始飽飽地

呢度食牛扒,會附上一個熱辣辣既碟,而碟上亦會有牛油,可以保持温度,亦可令發揮牛扒最佳味道,亦係其中一個細心位。叫左Medium,可見外層焦香,切開後,唔會有血水流出黎,肉質亦好嫩,juicy。不過始終骨位可能難燒D,就比較生,如果下次食,可以食番牛柳,回想番,真係好好味
,不過呢個T骨都唔錯。
而我地亦叫左小食,Onion Rings($90),仲有我的最愛蘆筍($100)。洋蔥圈,炸粉唔係好厚,而咬落去實實在在有一大圈洋蔥,而且味道清甜,爽口。 而另外蘆筍,不得不食,蘆筍白焯至軟身,保持原有清新味道。加上附上的Hollandaise sauce,非常香滑好味。兩者配合,三個字:冇得輸!所以每冷黎到都係必食!

食到呢到,已經好飽,但次次黎親都食唔到好想食既Banana Cream Pie($125),所以今次點都好,我地都要食
叫完甜品,突然黎左個CHEESE CAKE,仲係碟上寫住HAPPY BIRTHDAY,其實上年已經有食過,今年其實同男友講過唔好講生日,如果唔係會太飽食唔到想食既甜品,但驚喜下亦送上小小的生日蛋糕。而且非常主動幫我地合照。唔止咁樣,今年仲好貼心,用餐廳既相機幫我地合照,而且即刻曬出黎,仲送上生日卡同$300優惠劵,實在又一貼心服務。值得一讚再讚!
雖然係免費送既生日蛋糕,但一D都唔馬虎,餅底夠硬身,唔會碎濕濕,芝士味香濃,軟滑,唔會令你覺得好漏。
食完個蛋糕,其實已經好飽,但叫左個期待已久既Banana Cream Pie,冇理由唔食架!個PIE都好大個,最上層有好多焦糖香蕉片,香蕉味好濃郁,而入面吉士非常幼滑,味道又唔會太過甜,切開時仲做到流心效果。加上個批底好重牛油味,實屬佳品!今次終於可以食到,好感動啊!
雖然到最終都係食唔哂

今年生日,過得相當開心
2015-09-15
慶祝紀念