2015-02-22 766 瀏覽
自從西環有地鐵到之後就方便得多, 如果唔係趕時間, 搭叮叮可以欣賞沿途風景, 可以算是一種享受吧!今日係西方情人節, 心血來潮地想去西環碼頭睇下個海, 浪漫一番 xDD 就在步行路途上, 給我見到"夏雪"....單是詩人畫意的名字已經吸引了我, 再睇清楚D原來係一間賣甜點的小店, 時間尚早來個tea啦店內的設計似隨意的cafe, 燈光是微黃, 餐牌統統也畫在黑板的牆上, 一目了然包括有飲品/咖啡, 雪糕, 及窩夫還是對窩夫情有獨鐘, 店員(應該也是老闆)給我們介紹這裡推介的紫薯窩夫(Purple Waffle)及紫薯咖啡(Purple Latte), 因為老闆都很喜歡紫色. 所以在食物內加添紫色元素跟男友兩口子, 點了紫薯窩夫及綠茶窩夫(Japanese Style Waffle), 咖啡原來也想叫的, 但怕吃太多, 晚餐會吃不下了這裡位子大概有廿幾個左右, 3張木製的檯(每張可坐4~6人)及1張高身的高檯, 環境優靜, 多數是情侶或是幾個女仔, 甜品始終是女生最愛0麻~先來的是綠茶窩夫, 一份有四小件, 份量算是多的, 窩夫是厚身的那款, 而窩夫夾心內是有一層的綠茶醬(?) 即叫即製
包括有飲品/咖啡, 雪糕, 及窩夫
Japanese Style Waffle
先來的是綠茶窩夫, 一份有四小件, 份量算是多的, 窩夫是厚身的那款, 而窩夫夾心內是有一層的綠茶醬(?) 即叫即製, 一定要趁熱食呀! 做到外脆內軟, 有綠茶香, 而雪糕是用上日本進口的, 唔太甜得來有回甘, 正!!! 可惜係溶得都幾快下, 可能因為窩夫的溫度影響下, 要食快DD, 旁邊仲有紅豆蓉, 忌廉, 橙肉同桃肉(?), 唔係得幾件窩夫同球雪燃咁單調, 水果還可用減少飽膩感, 確實是有心思之作
Purple Waffle
另一款令人期待的紫薯窩夫上檯了, 同樣的有四小件, 雪糕換上是自家制豆腐味雪糕, 非用豆粉而製, 是用新鮮豆腐即製的, 食落是淡淡的豆腐味
同時有附上一包焦糖脆脆粉, 可曬在雪糕上一同享用
Purple Waffle
個窩夫不得了, 好脆得來, 中間是有紫薯夾心的, YUMMY!!! 食落唔會漏, 真係停唔到口, 旁邊仲有蜜瓜, 好清甜, 加上顏色好eye catching! 女生們要愛上的~
Purple Waffle
兩款口味的窩夫味道不俗, 整體是水準之上, 幸好都近mtr, 出mtr行6~8min就到, 行厭左shopping mall既你, 不妨去西環尋尋寶, 發掘下新美食啦!
2015-02-14
情人節