2017-09-19 125 瀏覽
近幾年潮興食素,我自己本身每星期都會有一兩日茹素清清腸胃。感覺上皮膚好咗,罪惡感都少咗。經過厚福街見一間新開的餐廳,隨了素食外,還主打調茶食物。好創新坊間少有。好奇心驅使又要試一試。看過菜牌,其實又並不是全素,有寫明含有芝士,奶製品之類。還有註冊營養師制定,可謂一絲不苟。檸檬紅茶飲得多,火龍果配合紅茶,仲要係smoothie 質感,咁有創意真係要挑戰一下。紅茶味好突出,清香。火龍果本身味淡,所以整體清甜不甜膩。今晚無肉主意,大啡菇菠蘿沙律最適合。醬汁頗為特別,感覺有少許咖喱味。材料新鮮,食得有營。甜品一樣有驚喜。點了一客焦糖燉疍配鐡觀音雪糕。焦糖燉蛋預期的滑溜有焦香。雪糕就好特別,勁強烈的鐵觀音味道,真係好有茗茶的感覺。一間不錯的餐廳,革新又保留傳統的概念。

火龍果紅茶乳酪

大啡菇菠蘿沙律

焦糖燉蛋配鐵觀音雪糕

一間不錯的餐廳,革新又保留傳統的概念。
2017-09-18
火龍果紅茶乳酪