小弟同吾妻都係8月份生日,一家人食飯慶祝是一樂事也!來到紅磡海逸酒店的西餐廳食 buffet,靚場靚景加豐富的食物可供選擇,令我同老婆十分滿足,捧腹而回!生蠔雖然多人排隊,但即開即食夠唒新鮮美味,長腳蟹鮮甜,還有青口、龍蝦仔等冷盤可供選擇,這些都是構成一幅美麗的圖畫的基本元素。圖畫內當然少不了刺身,我試了北寄貝丶三文魚及吞拿魚,師兄切得比較厚身,三款都很新鮮,三文魚很肥美,我最愛北寄貝的鮮甜!而熱盤當中天婦蘿我要推給大家,炸粉不厚又夠熱,睇住師父邊點槳粉邊炸出來,"另舍"好味既呢!其他如牛油麥皮蝦丶蝦醬雞挺特別也好味,辣椒蟹也是必吃,蟹蚶我吃了7、8個,挺大隻又好味,又不是太辣啱晒我好味。而粥的配料有很多選擇,蟹黃丶海膽丶燕窩丶蟹肉丶鮑片切絲及魚柳,聽已夠晒"名貴"及豐富,粥底亦不錯,必試!最後這構圖當然少不了甜品,選擇很多如熱噴噴的梳夫厘丶藍苺䒦士餅及芒果拿破倫是我必推給大家。題外話想講講如大家吃到中途想"抖抖氣"可出露台可看到美麗的夜景,不少人拍照留念,之後再回座位繼續大快朵頤吧!還有想講要扣分的是服務員,收碟慢又時候更不見人!
2013-08-07
生日