餐廳: 稻香 (紅磡廣場)
資訊:

2K
海鷗一路好走喇,打住 3 號波同事們聚聚食餐解穢茶啦!本來想去美味金御架,不過落雨大家唔想行太遠,最緊要大家高興!琴晚打 10 號風球橫風橫雨,李家誠趕住開市,十點多就連 8 號風球都除埋,大家又迫車迫人趕返公司,點解朋友公司咁好可以 lunch 後先回公司,而我地就要立即飛返公司呢 ﹗條氣唔那順,怨氣極之重,成班同事一齊去飲個靚茶鬆鬆去先。依然高掛 3 號風球,嘆個非常豐富既午巿早餐先,不幸地有點肚痛食得唔多添。一起身已經有點肚痛,似係腸胃炎,夜晚還要跟同事們晚飯呢,希望無咩大礙吧 ﹗同事生日飯局,順便餞行同事返美國再加迎新茶聚,歡迎河上鄉侯小姐加盟 ﹗一圍變兩圍,突然暴升到 16個位食家出席,消滅五十個點心濕濕碎啦 ﹗有段時間無 lunch 飲茶咯,醉雞鍋只需 $1蚊雞,真的嗎?回想早前大埔稻香嚴重中伏,醉雞鍋打邊爐比隻甩頭甩骨仲要無皮既雞我,好似垃圾桶拿上黎一樣,散發強烈隔夜嗅雞味 ﹗依家還猶有餘悸呀, 認真怕怕。依個孖寶龍蝦餐非常十分之好很吸引喎 ﹗而且加多 $1 蚊送燒味併盤添,好似好抵食咁,試過先知喇。原粒燒賣皇,即叫即蒸,滾熱辣送到,一開噴煙,好鬼興奮打冷震呀 ﹗索一索舒

原粒燒賣皇,即叫即蒸,滾熱辣送到,一開噴煙,好鬼興奮打冷震呀 ﹗索一索舒筋活絡,空氣中充滿鮮蝦豬肉香味,口水流不停,殺呀﹗燒賣係我最愛點心表中穩佔首位,甜美啖啖肉,結實不鬆散,豬甜蝦鮮交替嘴嚼,每啖都發出幸福的聲音啊。

馬拉卷,其實應該同馬拉糕一樣架喎,但何解味道及質地都相距甚遠呢?卷較硬較淡口,唔好食既。糯米卷,兒時的回憶,可能含糯米飯甜甜地,加上麵包香噴噴,不過依家一年都未必會食到一次。微暖的糯米卷,糯米已被甜豉油完全滲透程淺啡色,散發清新甜味,不濁不嗆不過份,剛剛好。沒有什麼配料,只有幾粒花生,真的有點單調。麵包香氣及味道又不及當年,整體不過不失,作為填飽肚功能係可以的。

鬼馬油條,鯪魚肉釀油炸鬼之麻,我還以為會用蝦膠添。硬掘掘又無味,強差人意,試一次便夠。旋風叉燒包,見到到旋風,只見到菊花。包皮比普通既結實及油膩,不過餡料特別少的呢?麻麻地。

乾炒牛河,我不要蔥、不要韮黃、不要芽菜,食前準備功夫特別多,揀呀揀、揀呀揀,完成 ﹗乾炒牛河全走,河粉都炒得不錯,完整不斷不散又不會黐埋一束束,顏色都撈得夠均勻。可惜味道有點濁,老抽多了一點點,整體味道還不錯。

豉汁蒸鳳爪,重口味濃濃豉汁將腳指包到實一實,不過一於好少理,整隻炸爪塞入口,大力一啜,應聲骨肉分離﹗雞皮爽爽蓋著彈彈筋肉,甜甜的醬汁雖然有點油膩,如溫度夠熱會好一點,幸好味道始終還不錯呢,加上軟骨咬到卜卜聲,食得更過癮。

豚肉腸粉,仲以為什麼豚肉腸粉新出品,點知係梅菜肉鬆囉,不過食落幾有趣,算您啦。豬肉滑潺潺,醃味濃濃混上梅菜,出奇地可口。其實餡料也不少,再多一點就更加開心啦 ﹗百搭梅菜肉餅,蒸飯又得,做腸粉又得,得左。

陳醋雲耳,陳醋酸味夠濃,十分開胃,入口室溫爽爽的。家鄉咸水角,鬆化嚥韌,肉碎甜美,不過一壓咇油,噴射四踐,食一舊夠喇。椒鹽豆腐粒,炸得金黃鬆脆,色澤鮮明,薄薄的一層脆皮包著勁滑白豆腐,淡淡豆香撞上濃味椒鹽真的天衣無縫。

酥炸魷魚鬚,雖然炸粉有點厚又油淋淋,幸好依然香脆鬆化,味道調得可口甜美,魷魚鮮味出眾,嚥韌帶彈滑,沾上喼汁好食好食。每次必食首選,但經常無跟埋喼汁上菜呢,要另外問侍應先有囉。

煎釀鴛鴦椒,油到滴出黎呀 ﹗翻炸索滿油再放在碟上,非常驚嚇,照食可也 ﹗紅青尖椒爽甜不,尖位微辣夠刺激,淋上熟油及甜豉油作點綴,擺脫單調的感覺。食到滿口油淋淋,非常油潤,整個嘴仔郎過油,只食到油味及微辣,no good ﹗

腐皮卷,炸到油淋淋,不過鬆脆又香口。將瘦肉、蝦仁、木耳塞得滿滿,幾好食喎。但要揀出韮黃囉,好嗅呀﹗入口就想反胃,我食唔到的。蒸雙丸,濃烈的宿味,還帶著突出的腥味,什麼來頭呀?

蒜蓉蒸土魷,沒有味道的雪藏土魷非常需要大量蒜蓉辣椒提味呢﹗混出香辣惹味的汁液,但土魷不爽彈而鞋韌,蒸過火了。反而墊底粉絲最好食,不過又散又碎扣晒分啦。

蒜蓉蒸排骨,豉椒就經常食,蒜蓉就好少酒樓有做喇,轉下新口味先。排骨蒸到一咬就散,腍劈劈,質地麻麻,仲要唔熱油淋淋,蒜味就認真濃烈喇。潮州粉果,我只吃大埔新明發的粉果,因為清爽不油膩,餡料香甜,而且無蔥無芹菜無芫茜呢﹗稻香有芫茜呢,果皮太油淋淋不喜歡。

稻香鮮蝦餃,完全跟銅鑼灣曉廚軒無得比,天淵之別。一夾爆開,厚厚的餃皮彈性不足,蒸到過晒火而程半溶狀態,食落跟鮮蝦粉腸一模一樣,非常有趣又特別喎 ﹗幸好蝦仁還是鮮爽的。

燒腩仔,跟橙色芥辣?甜而不辣既?蛋黃醬來的嗎?化皮脆而不硬,咬落不散,讚 ﹗薄薄皮下脂肪添著咸香嫩肉,每口都發放肉汁,難得的高質,真的要食多兩件呢。

燒鵝例牌,皮脆肉嫩,正呀 ﹗竟然會是脆皮,係有點肥,但不過份,少少肥膏可以咬掉。白滑鵝肉醃味清爽,但不夠濃郁,質素達標,不過可以更好。鮑片粥,粥底淡而無味,而且鮑片腥腥地又腍劈劈,即刻狂加胡椒粉,添點豉油好多了,免強食晒。

鴛鴦炒飯,紅白汁都麻麻地喎,茄汁肉絲併白汁蝦球,另一種撈汁風味。我唔食洋蔥架,所以茄汁無得食,食兩啖洋蔥味太霸道,吃不消。白汁忌兼味濃厚而黏黏,明蝦球巨形但欠鮮爽,不過不失,都食得下既。

鬆軟叉燒包,都係略厭包皮鬆軟度不足又有點偏乾呢,皮厚餡少,雖然半肥瘦蜜汁叉燒餡香甜濕潤,但份量太少了,完全淹沒在包皮味道之下 ﹗懷舊鵪鶉蛋燒賣,肉球勁多肥豬肉喇,雖然會香口一點,但過於油膩,甜甜的混上鵪鶉蛋,味道不俗。

響鈴蝦腸粉,炸得太燶,油膩感超強,不清爽鬆化,添上甜豉油夾著鮮蝦仁味道還可以,食得過。欖菜肉鬆炒飯,竟然最差會係您囉 ﹗飯粒嚥韌,不過太多油,落味不足,過淡口,感受不到鑊氣,失敗。第一次食欖菜炒飯係灣仔東方小祇園齋菜,震憾的色香味美,沒有被我挑剔的空間啊 ﹗

韮菜餃,沒有煎過的蒸餃喎,濕濕呢。幸好味道比預期中滿意,淨韮菜沒有蝦沒有肉,菜汁豐富香甜味濃,爽爽的每口水潤,餃皮黏黏嚥韌,不錯喎。

醬皇金錢肚,由厚厚醬汁牢牢緊鎖看守著,濃濁杰撻撻一舊舊,唔熱就更加嚴重﹗金錢肚先彈後軟棉,但被咸咸芡汁所拖累,麻麻地。鴛鴦雙潮,兩粒蝦餃併兩粒粉果,我極討厭此味雙併點心,每次都蒸的餃皮溶溶爛爛,我寧願各叫一籠蝦餃及粉果囉。

北菇棉花雞,熱辣辣香噴噴,啖啖都係肉,唔洗損骨又唔洗淪骨真方便。硬淨而滑的雞柳大大舊甜美可口,軟軟微爽的魚肚海棉體索盡精華,爆汁水潤好好味啊 ﹗最後來片彈滑味濃北菇作結尾,滿足 ﹗

豉椒蒸排骨,半骨半肉,肥膏也不少,豉椒可口惹味,醃味就一般喇,香甜差一截。滑滑腍劈劈的瘦肉黏著肥騰騰的脂肪,整碟都油淋淋,真的肥左少少喎。

奶皇包,雖不是流沙奶皇包,但奶味香濃幼滑,而且熱騰騰出晒煙,包皮比叉燒包鬆軟,手感一流,大力搾搾充滿彈性又暖笠笠,真的愛不釋手呢。

皮蛋瘦肉粥,厚厚黏稠的粥底,粗糙一粒粒,清淡的雞湯味再淋上豉油及胡椒粉就好味多了 ﹗硬硬的皮蛋並未給粥底溶化,加上幾絲乾硬肉條,味道還算合格。

XO 醬炒蘿蔔糕,夾著微辣瑤柱蝦米 XO 醬特別香口,淡淡的蘿蔔味但不見蘿蔔絲,點些混醬甜而不辣,有趣的味道。蒸蘿蔔糕,濕濕黏糊的蘿蔔糕,半溶似漿的狀態特別燙嘴呢 ﹗蘿蔔味道比炒蘿蔔糕更突出,不過調味過淡,淋點豉油較好。

剁椒蒸魚頭,骨杉杉的沒有肉的魚頭啊,過下口癮,損損骨、舔舔汁還可以,辣辣的味道使到微微冒汗,爽乎。臘味糯米飯,不能掩飾蒸完再撈豉油的味道及質感,臘味太少不夠香口,油油的味道單調,一試無妨。

時蔬牛肉球,巨形香滑肉球,夠熱又夠嫩,鮮牛味道突出,齋食有點寡,一定要配上大量喼汁,醒神開胃幾好食,如果加入檸檬葉就更清香喇。白灼生菜,淋上淡豉油,簡單清甜爽嫩多汁,係烚得黃了一點點,而且凍得非常快啊。灼鯪魚球一樣轉眼變凍了,質地實淨,泛著魚腥味,普通淡豉油不能殺掉這味道,有辣椒豉油就更好喇。

甜醋豬腳薑,我一向都不吃的,就隨便試兩啖吧。不夠酸又不夠甜亦不夠薑,油膩感重,味道陰沉不清香,豬皮爽爽的,豬肉有咬口,平凡的質素。炸蝦春卷,蝦在那啊?細到食唔到,淋上喼汁脆卜卜又酸咪咪都食得過癮既。苦瓜排骨,驚喜的可口喎,苦苦甘甘的又爽爽滑滑的,排骨味濁,又肥又油,骨多肉少,麻麻地。

雷沙湯丸,不吃甜的我竟然要對付雷沙湯丸,好啦好啦。熱騰騰的粉團外層滑潺潺裡面嚥韌水潤,滾上大量砂糖及花生碎,又不是想像中的那麼甜,可以接受。

福建炒飯,除揚州炒飯外,福建炒飯同樣係我至愛,因為料多又啖啖肉之麻。有菜有肉又有蛋,有蛋香有鑊氣,飯粒乾爽又嚥韌,晒發著美味咸香,好食到一停掃入口啦 ﹗

蜜汁叉燒,乾乾硬硬,太咸不甜,食不到蜜汁味又食不到焦香,配白飯可能會好食一點。咸菜胡椒豬肚,個湯完全唔熱又那會好飲啊 ﹗湯汁咸而胡椒味薄弱,豬肚彈彈不苦澀,很悶的一道菜色。

蠔汁鮮竹卷,蠔沖芡汁甜美,濃濃的厚厚的包著啖啖肉鮮竹卷,整條豪氣地塞人口,不讓半點肉汁、半點精華流失 ﹗在裡面爆開,正呀 ﹗煎蝦米腸,煎完帶著焦香,當然特別香口,只是腸粉本身不滑溜,結實的身軀麻麻的,沾上甜辣醬都唔難食既。

炸兩,我一向都唔鍾意食炸兩的呢,油炸鬼堅脆卜卜,滑滑黏黏粉皮包住,點上甜醬辣醬齊齊趙,合格啦。白灼菜芯,沒有天然菜甜味,不夠爽嫩,味道及質素都接受既。

櫻花蝦蒸雞飯,有創意幾特別喎。超級驚喜價 $3.8 有蒸飯食,份量就只有平時的 3 份 1 囉,依個價錢當然要縮水啦,不過一定夠飽既,抵食!味道跟咸魚肉餅十足十,份子料理?哈哈。

剁椒蒸三寶,油豆腐居然勁好食,熱辣辣的香口外皮,裡面豆腐勁滑又濕潤,推介。青椒及茄子也不錯,先煎後蒸再撈上剁椒,香辣無比。炸素餃,似足腐皮卷,都不知道有什麼分別。千絲蘿蔔酥,不喜歡的炸物,甜甜的、油油的、蘿蔔味濃濃的。

榴蓮年糕,食不出風味來,似榴蓮香蕉糕,濃濃的榴蓮味,不感興趣。蜆蚧鯪魚球,真的嗎?沒有蜆蚧的蜆蚧鯪魚球?要叫外叫侍應提供的?真係一頭霧水喎。當普通炸鯪魚球,已縮水又縐皮,外層咸咸的又嚥嚥韌韌,過過口癮唔難食。煎薑汁糕,焦香熱辣辣,外脆內黏,甜甜的味道泛著微量薑汁味。
原粒燒賣皇,
家鄉咸水角