記得早前, 這間從茶餐廳開始演變成晚上也會賣海鮮同蟹粥的店子, 它的主理人雷太曾寫信來邀請我免費去試食. 但講番起 "試食", 我當然唔會同人家地一般見識, 我只會選擇性地去試的. 人地叫你去試你就去試, 只不過是利用你的網上知名度利用你吧?  有時見到人家請你食餐免費餐, 或飲杯啤酒, 就好像傻仔地給予了個笑面, 不會覺得像出賣了自己靈魂地一樣嗎?   當然, 真是好食的就唔怕寫. 真金不怕洪爐火. 你真係得嘅話, 我當幫你免費做宣傳又如何? 大家食友食得開心, 你地又有錢搵, 大家快樂可以共存的. (雖然覺得未俾邀請的食友要自己後來岩荷包, 也會覺得有些過意不去! ). 其實唔好食的, 我就索性唔寫你了, 已經是俾足了面. 而這也已經曾發生過好幾次. 大家知不知道, PR 公司係會吹人寫食評的? 本人也收過好幾次 Reminder 但我就係都唔寫, 因為本人最憎欺騙讀者! 當然身為 PR 公司工員, 佢嘅職責當然會是希望試食家, 最後會俾面寫個好食評(馬評). 但恕本人做不到. 你有 Guts 同本事 叫得我黎試, 最好就有胆量接受意見同改
). 其實唔好食的, 我就索性唔寫你了, 已經是俾足了面. 而這也已經曾發生過好幾次. 大家知不知道, PR 公司係會吹人寫食評的? 本人也收過好幾次 Reminder 但我就係都唔寫, 因為本人最憎欺騙讀者! 當然身為 PR 公司工員, 佢嘅職責當然會是希望試食家, 最後會俾面寫個好食評(馬評). 但恕本人做不到. 你有 Guts 同本事 叫得我黎試, 最好就有胆量接受意見同改進. 而我最終寫得出來的, 都絕對會是真心推介或真正意見.   如果這 PR 或店舖最後收到這真心的 endorsement, 不是應該開心些麻? 起碼唔會像人家的假. 唔好的, 我已經選擇咗唔寫了, 誰也不會知我有黎過測試, 俾面都俾足了, 連 OK-Face/Crying Face 都唔會寫. 但好的話, 我就一定會寫回. 因為最緊要是公平.

當然, 每個人水平未別會是一置. 有些人有得試就會仆到去試, 也希望陸續地有得唔洗錢去不停地試食, 谷一谷自己的名氣也是好事啩. 之後就好雞地給了一個笑... 老實講, 這不是一個君子應有的行為.  為了一時貪念, 就千年道行一朝喪吹捧一些未必是好味的店, 但換來的, 就只會是食友門的血汗錢... 我絕對不會忍心
 但做這些的, 確實大有人在.  我試食完, 從不會以誇張型式地描述一些根本麻麻好食的馬評, 而浪費任何人的金錢. 你間舖真係想做得好啲的話, 就請聽求些真正的意見, 不日地自己改善吧. 真正識食也 respect 食物的人, 不會給任何人糊亂擺佈的, 這是做人的最基本宗旨. 本人來 生記茶餐廳食的時候, 也先先說明, 其實是 Anonymous Visit 的, 先前絕無打俾雷太知, 我就係給她邀請試菜的 HK Epicurus.  最後也真金白銀地俾了錢, 所以寫時也閣得寫得特別輕鬆呢! 也要多謝搞手門, 剛好在這時侯俾了我個機會去試試這邊的真實!
先來個啤酒 -
炸八爪魚丸 -
這個不錯的, 但好像不夠八爪魚獨有的新鮮同 Octopus 味. 但炸得不油不膩, 還可以. 但就好像差了少少. 6/10
蠔肉春卷 -
這個是它的一個 Signature Dish 之一, 而真的是好食. 有蠔的鮮味也炸得唔錯. 7/10
膏蟹粥 -
來這裡, 絕對要叫它的膏蟹粥. 膏蟹同水蟹的分別, 在於甜味同蟹膏味. 澳門食的蟹粥通常是奶白色的水蟹為主, 而香港的就著重金黃色的蟹膏味. 這粥煲得很好, 也很杰, 但老實講多了些無必要的薑味. 其實這裡的蟹水準不錯也夠新鮮, 不需要杞人憂天地放這麼多薑去癖腥. 蟹的甜味, 其實也更加可以再多應不是這水準. 7/10
冬蔭公煮蜆 -
這泰式冬蔭公煮蜆, 真的弱到是, 不是有人同我講這是冬蔭公湯底我都唔會察覺. 蜆是煮得拾到火烤的, 但說得出是賣 Tung Yam Kung, 未有十成, 也唔該有七成味道吧. 真的有點不明白為何會出這碟水準的菜. 5.5/10
鴦鴛蟹蜆伊麵 -
其實這碟來的時侯, 老實講覺得同以上的好似有點了重複. 為何又係蜆同蟹? 但這其實可以是個不錯的 Combo. 不過湯底絕對是不夠應有的甜味 (要須知, 這不只是中菜才有的 Combination technique! 西菜也有很多時用這個 combo!). 麵反而是煮得不庸, 是真的. 但味道還是少了些許 f味閣的 depth. 6/10
蜆肉春卷 -
同上面的蠔肉春卷比, 這個更加有驚喜! 不過點都覺得這晚起碼, 有兩三樣餸菜是太接近地相似, 但主理人當然不介意我的意見, 因為這不是黑社會, 人家說什麼你就要服從, 不能聽其他意見. 但如果店主可以將不同的餸菜, 做得無咁 repetitive, 在成頓晚餐的平衡度來說, 應該還可以有更好的表現. 8/10

***************
最後埋單都只需每人六十幾, 也真的平到立刻發笑 (不包括酒水). 就算最後水準還可以更好, 但看價值已經會是再來的冲動了. 始終要自己俾錢食飯, 不同人家話就話請你來試, 實際是利用你幫忙作宣傳. 去食飯, 點都要計一計條數的!